dimecres, 2 de març del 2022

BASÍLICA DE L'ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU, CONEGUDA COM SANTA MARIA DEL PI. BARCELONA

 

La Maria Solans Perez, publica fotografies de la basílica de Santa Maria del Pi, a la  Plaça homònima de Barcelona






  La façana principal, té damunt de la portalada, una gran rosassa de dotze braços del segle xiv, destruïda en l'incendi del 1936 i reconstruïda l'any 1943 per l'arquitecte Josep Maria Jujol Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 – Barcelona, 1 de maig del 1949), basant-se en fotografies i també en l'estudi de les rosasses dels monestirs de Pedralbes i de Sant Cugat.


 La façana és presidida per dues torres octogonals, una a cada costat. També de planta octogonal és l'enorme campanar al costat meridional de la capçalera, de cos exempt, de 54 metres d'altura i amb murs que a la base tenen un gruix de 3,55 metres. A la banda contrària, hi ha la façana lateral i l'absis que presenten un mur continu amb finestrals entre els contraforts, sobre aquests es veu una torreta vuitavada que conté una escala de cargol que permet l'accés a la coberta. Sobre els contraforts de la façana lateral encara es poden contemplar les restes dels campanars de cadireta, on devien ser les campanes abans de la construcció del campanar actual.




L'altar actual fou projectat l'any 1967, per Joaquim de Ros i de Ramis (Sant Celoni, agost de 1911 - Barcelona, 2 de maig de 1988) durant la restauració del temple. Presideix el presbiteri una imatge gòtica de la Mare de Déu, escultura en pedra de molta qualitat obrada al segle XIV, que estava des de la segona meitat del segle XVIII  al timpà del portal principal i que es va ressituar en el seu lloc original l'any 2012, substituint una obra de l'escultor Enric Monjo Garriga (Vilassar de Mar, 12 de febrer de 1895 – Barcelona, 2 d'octubre de 1976) de l'any 1973.




Goigs a l’Assumpció de la Marededéu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada