diumenge, 20 de març del 2022

TENIU IMATGES DEL CARBONELL?. LA VALL D'EN BAS. LA GARROTXA

 

Llegia que el Carbonell , quina fotografia cedia el Lluis Pujolar , al Fons Estudi de la Masia Catalana ( ens agradarà tenir noticia del cognom matern, i del lloc i data de naixement, i si fos el cas, de traspàs a l’email castellardiari@gmail.com , -  no ens cansem mai de recordar  críticament,  aquest costum masclista de citar que imposava la dictadura franquista, i que dissortadament ha fet fortuna - ,  es troba situat a les afores del poble dels Hostalets d’en Bas, a tocar de la carretera de Vic.




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6140/rec/30

No identifico la casa amb la fitxa 112 de :

http://ptop.gencat.net/rpucportal/AppJava/cercaExpedient.do?reqCode=veureDocument&codintExp=240566&fromPage=

 

El  mas, anomenat aleshores  com  Martins de Monells, ja existia el segle XIV.

 

El cognom Carbonell apareix per primera vegada l’any 1517, quan Lluís Carbonell va comprar el mas Martins de Monells, de la parròquia de Sant Esteve d’en Bas, a Miquel Anglada.

 

Els Carbonell posseïen una gran patrimoni sota el domini directe dels vescomtes de Bas. De la casa en sortiren molts religiosos. És per això, possiblement, que al segle XVIII, el papa Benet XIV va concedir un indult d’oratori privat al mas. Ens agradarà – si existeixi encara – rebre imatges d’aquest oratori a l’email castellardiari@gmail.com , ho demanarem al Centre deDocumentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín )




La resposta – a volta d’email – em deia;   Capella oratori de Sant Climent. Mas el Carbonell.  Data fotografia 19-IX-1978. Els Hostalets, d'en Bas (La Vall d'en Bas). Garrotxa


 Els Carbonell al·legaren que la distància entre el mas i l’església parroquial (3/4 hora) era molt gran i que les sovint crescudes de les rieres els feia impossible arribar a l’església.

 

El cognom Carbonell va seguir fins el segle XVIII, quan després de la mort de l’hereu, la propietat va passar a Rosa Carbonell que era casada amb en Ras de Setcases, els quals tingueren una filla que es casa amb un jove francès anomenat Bayona. A partir de llavors el cognom Carbonell dona pas al de Bayona.

 

En aquest mas va néixer la poetessa Mercè Bayona i Codina que es cassà amb l’hereu de Can Pruenca de Cogolls.




http://www.vallbas.cat/promocio-variable/recordant-a-merce-bayona-i-codina/


El món no volta rodó, ens hauran d’explicar però, els motius pels quals “ el nou Judes” , ha canviat de criteri en relació al Sahara, i creuem els dits perquè aquesta acció “ Putinesca” , no provoqui més dificultats econòmiques a persones, famílies, i empreses, oi?.


Si algun dia els combustibles tornen a tenir un preu “ suportable”, poseu la Vall d’en Bas, la Garrotxa, Girona, Catalunya a la vostra agenda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada