dilluns, 7 de març del 2022

EL CALLIS. LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA

 


https://www.booking.com/hotel/es/casa-rural-el-callas.ca.html


https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1001873&fbclid=IwAR2HP74xSdqjD6j9ml0eGqMTIpKdghtylXeukzfKeEYJbzU-0s8qd-UNHuM


https://ca.wikipedia.org/wiki/El_Call%C3%ADs


La primera notícia documentada que tenim sobre aquest mas data de l'any 1477, moment en què Joan Callís va comprar la casa que fins aleshores era coneguda amb el nom de Sant Salvador. Les tretze generacions de nissaga que el varen seguir, engrandiren i modificaren aquesta construcció inicial fins a donar-li la actual forma (obra del segle XVII-XVIII). El darrer hereu, Llorenç Callís no va tenir descendència i morí l'any 1892; heretà la casa, la seva germana Marianna que estava casada amb Josep Planaferrana, hereu de la casa del mateix nom a la vall de Sant Miquel de Campmajor. Els descendents d'aquest matrimoni són els actuals propietaris i els que infatigablement en tenen cura.


A la porta d'accés al mas,  la llinda  datada l’any 1825 , en la qual figurava el relleu explicatiu del cognom: un “ca” (gos) que serra “llis” (uniforme)  es va malmetre.  


L’escut d’armoria porta efectivament un ca, i un parell de flors de lis (gal·licisme que ve de la paraula Fleur de lis i vol dir «flor de lliri»)




https://www.armoria.info/libro_de_armoria/call%C3%8Ds+o+cal%C3%8Ds.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada