dilluns, 7 de març del 2022

COLLDECARRERA. LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA

 

Llegia que el nom Colldecarrera,  prové de la situació en un coll prop de la via o carraria que des de la Cerdanya, passant per Ribes, la collada Verda, la vall del Bac i Castellfollit, s'unia amb Besalú.


Patrimoni Gencat el descriu com un gran casal de planta rectangular i teulat a dues aigües, amb els vessants vers les façanes principals. Està ubicada en un desnivell, fet que comporta que a la façana de migdia disposi de baixos pel bestiar amb nou finestres d'arc de mig punt, mentre que des de la façana de tramuntana s'accedeix directament a la planta noble. A la cara nord, presenta dues plantes, amb un accés a través d'unes escales parcialment porxades a una planta primera o noble. La façana sud, en desnivell, presenta fins a tres plantes i cal remarcar els dos pisos superiors de galeries porxades, amb nou arcades cada una. La casa es troba construïda amb pedra sense desbastar, amb filades irregulars. El ràfec de la coberta de tota la construcció excepte el tram de la capella es troba amb teules pintades amb decoració de dents de serra. A l'interior hi ha una àmplia sala de convit.

        

 


L’Olga Sacrest i Roca, l’any 1986. Retratava, Vista de l'edifici

 

A la zona sud-oest del casal es troba una capella dedicada a la Mare de Déu del Carme.

És obrada amb pedra irregular disposada sense filades. Presenta una entrada i just per sobre un ull de bou.

A la mateixa vertical es troba ubicat un petit campanar d'espadanya.




L’Olga Sacrest i Roca, l’any 1986. Retratava, Vista de l'edifici



Fotografia cedida per l’Anna Maso Colldecarrera


No la retrataven per a l’Estudi de la Masia Catalana:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/olot/page/1


Els mitjans de l’època, el breu espai de temps en que van desenvolupar la seva tasca, interrompuda per l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC- l’únic del que es pot fer aquesta afirmació fins als dia d’avui -  expliquen el minso nombre d’edificis que es van retratar, a dia d’avui, amb els mitjans de que disposem, i el nombre de catalans que tenen accés a eines per recollir imatges, es podria completar aquell arxiu.


 Queda escrit, i us preguem fer-ho arribar a l’email mdc@csuc.cat

 

https://www.valldebianya.com/index.php/ca/patrimoni/masies


Poseu la Vall de Bianya, la Garrotxa, Catalunya, a la vostra agenda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada