dimecres, 23 de març del 2022

ESCOLES I CASA DE LA VILA / CEIP SANTA CECÍLIA. BOADELLA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Llegia; L'any 1864 l'Ajuntament de Boadella va comprar un terreny en el Camp del Noguer per construir unes escoles (aquest terreny era exactament a on hi ha les escoles actuals) i va encarregats el projecte a l'arquitecte Josep Roca i Bros (Abrera, 1815 - Figueres, 1877).

 

Aquest primer intent de construir les escoles no va reeixir, i el terreny va tornar a passar a mans dels antics propietaris. Les escoles de Boadella passen per diversos emplaçaments fins que l'any 1928 l'Ajuntament torna a comprar el terreny que ja havia comprat l'any 1864.

 


El nou projecte d'escoles és encarregat l'any 1928 a l'arquitecte Emili Blanch Roig (La Pera, 30 d'octubre de 1897 - Girona, 9 de gener de 1996) .

 


Al llarg del segle XX s'han dut a terme diverses obres de manteniment i millora (destaca les restauracions de les teulades en els anys 1969 i 1977). Cpm és mal costum en aquest dissortat reialme cap dada dels autors dels projectes de manteniment i reforma, ens agradar tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com

 

Actualment l'edifici acull el CEIP Santa Cecília (que forma part de la Zer Les Salines)


Edifici construït en desnivell del terreny amb planta baixa per una banda i planta baixa i pis per l'altra.


Coberta de teula a doble vessant vers les façanes.


 A l'exterior presenta arrebossat amb obertures d'arc escarser emmarcades per rajol.

 

El CEIP Santa Cecília pertany a la Zona Rural (ZER) Les Salines.




Quan iniciàvem la nostra recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, ho fèiem amb la voluntat de recuperar la memòria històrica. Darrerament des dels partits anticatalans i antidemocràtics – que son majoria a las Cortes Generales -  s’està “inventant “ un  problema etnolingüístic que justificaria una intervenció “ Putinesca”.

1 comentari: