dijous, 31 de març del 2022

CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DE LA MISERICÒRDIA I DE SANT ROC. FOGARS DE MONTCLÚS. EL VALLÈS ORIENTAL / MONTSENY

 

Llegia que  la capella de la  Mare de Déu de la Misericòrdia i de Sant Roc, abans Santa Maria de l'Illa o Sant Roc, situada prop de la gran casa de l’Illa, avui dia transformada en el gran Hostal de Sant Roc, al terme de Fogars de Montclús






Només queden com a resta medieval els murs de l’absis llis, sense finestres ni cap altre element.


L’absis és enguixat per dins i arrebossat a l’exterior, on s’entreveu l’aparell de maçoneria, és a dir que els carreus no són regulars ni estan col·locats en filades.


 La resta d’edificació és del segle XVII i de l’any 1888.


Hi ha un portal tapiat a la façana de tramuntana


https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/05/goigs-la-mare-de-deu-de-la-misericordia.html

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1834901.xml

https://patrimonicultural.diba.cat/element/santa-maria-de-lilla-o-sant-roc

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=28764


L’ Antonio Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) – li poso la O al nom, perquè com ja mateix, quan vàrem néixer el regim del sàtrapa només permetia inscriure els noms al Registre Civil en llengua castellana, els en diuen ESPAÑOLA.


L’any 1929, retratava per al Fons Estudi de la Masia Catalana, Vista general de Can Illa amb la Capella de Sant Roc, que l’arxiu situa erròniament al terme de Montseny, i pertany al terme de Fogars de Montclús


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1705/rec/61

Si algun dia els combustibles tornen a tenir un preu “ assequible “ , poseu Fogars de Montclús,  el Montseny , a la vostra agenda.

 Que La Marededéu, Sant Roc  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada