dijous, 17 de març del 2022

CABÓ A VISTA D’OCELL. L’URGELL SOBIRÀ

El Jordi Vila Juncá, publica una fotografia a vista d’ocell de Cabó,  població ubicada a la confluència del Riu de Cabó (que neix al "Cap de la Vall") i la Llau de l'Anglada (que neix a Prat Montaner, molt a prop de Serra de Boumort 2076,2 metres ).




La població està dividida en dos parts pel riu de Cabó: la part antiga o nucli antic edificat a la part nord i la part nova establerta a la part sud.

 

El nucli antic construït aprofitant una petita formació calcària en forma de turó al peu de la Serra de Prada es caracteritza per edificis de pedra vista i de teulada inclinada a dos vessants.


La majoria dels edificis d'aquesta part antiga són dels s. XVI -XIX i és fàcil establir-ne una cronologia des dels més antics al capdamunt de la població fins als més nous que són ben a prop de la llera del riu formant l'anomenat "Raval".


L'esglaonament dels edificis des de la plaça del cap del poble fins a la plaça del molí o del raval té el seu origen en la bona defensa què proporcionava aquest fet al moment d'alertar a la població de la proximitat d'enemics i poder preparar una bona defensa del poble en cas d'hostilitats durant l'edat moderna.


Destacar el pont de pedra al peu de la població construït l'any 1912 en substitució de l'antic gual per travessar el riu què s'havia endut l'aiguat de 1907.


Aquest pont juntament amb un altre a l'extrem oposat de la vila construït als anys quaranta serveixen per comunicar el poble amb la carretera d'Organyà.


 És interessant mencionar l'existència d'una antiga palanca entremig dels dos ponts què l'aiguat de 1982 s'endugué i de la qual no en queda cap testimoni.


La part sud es caracteritza per cases aïllades i disseminades construïdes als marges de la carretera d'Organyà i què estan establertes al voltant de les propietats dels mateixos veïns construïdes entre els s. XVIII i XX.

 

El poble consta a més de dues esglésies: l'Església vella de Sant Serni de Cabó del segle X ubicada a la rodalia de la població i l'Església nova advocada al mateix sant construïda el 1950 a la part nova. També cal destacar l'existència del consistori de la vall a la mateixa població just a tocar de l'Església Nova. El poble conta a més amb un restaurant "Cal Magí" què gaudeix de gran fama pels cargols i altres plats casolans què s'hi cuinen. Té un molí i una premsa d'oli i compta amb un parc infantil construït l'any 2009

 

El projecte d'aquesta església  nova de Sant Serni de Cabó és degut a l'arquitecte Josep Danés i Torras, (Olot, 1891 – Olot, 1955) que va formar-se a Barcelona i va ocupar la plaça d'arquitecte diocesà del bisbat d'Urgell a partir de la dècada de 1920




Com a arquitecte diocesà, Danés va fer el projecte original del nou santuari de Núria i la nova església parroquial de Ribes de Freser, destruïda durant l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franca  conra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – l’únic que fins al dia d’avui  pot considerar-se així -   ;  també a ell se li deu el gran santuari de la Bonanova de Barcelona.


El projecte de Sant Serni de Cabó nou fou motivat per voluntat del poble de poder disposar d'un temple més proper al nucli de població i fou impulsat per qui aleshores era el rector de la parròquia de Cabó, mossèn Josep Alòs i Puyol.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/02/esglesia-nova-de-sant-sadurni-i-sant.html

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/01/in-memoriam-escola-de-cabo-lurgell.html?fbclid=IwAR3ZVv0KE5L86sp4YgfgOn-0IwMHBRyMpIBpDdlLSDYokNCZM6QCbs_d-TA


Poseu Cabó, l’Urgell sobirà, els Pirineus catalans a la vostra agenda.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada