dilluns, 7 de març del 2022

VOLCÀ MONTSACOPA. OLOT. LA GARROTXA.

 

El Maties en Mais Castanyer, publica una  fotografia de principis del segle XX – anterior doncs a la dictadura franquista -  del  Montsacopa (de mont-sa-copa, a causa de la seva forma)  un volcà que actualment és envoltat per la ciutat d'Olot, entre els barris de Sant Francesc, del Morrot i del Pla de Baix. Té una superfície de 23,69 ha,  està qualificat  com  reserva natural del Parc de la zona volcànica de la Garrotxa segons la Llei 2/1982. S ‘aprecia que el volcà del Montsacopa havia estat completament desforestat i conreat
El camí del Viacrucis, construït el segle XIX , puja des del cementiri d'Olot i voreja el cràter, seguint un passeig circular amb bedolls i bancs que és un magnífic mirador de 360° de la ciutat d'Olot i els seus entorns.


https://twitter.com/agatalosantos/status/1259911824209780740


Les àmplies grederes que hi ha al vessant sud i sud-oest són testimoni històric de l'extracció de materials volcànics amb el qual es van fer moltes de les construccions de la ciutat, atesa la maca de sorra que hi ha a la zona, fins que varen ser clausurades als anys setanta.


Entre 2015-17 varen ser condicionades com aflorament geològic per a la seva visita.


Actualment el fons del seu cràter circular està ocupat per camps de conreu i el flanc meridional té horts, mentre que al flanc nord la vegetació forestal s'ha recuperat espontàniament, des dels anys 1990 i al flanc est es manté amb pastures.


Olot iniciava el segle XX amb un cens de 8.334 veïns, quantitat que li atorgava ja un aire de ciutat, es tancava l’any 2021 amb 36.299  habitants de dret, i la constatació que s’ha crescut només en quantitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada