dilluns, 28 de març del 2022

IN MEMORIAM. MAS DE LA FONT AL DESAPAREGUT TERME DE NABINERS. L’URGELL SOBIRÀ

 

El Jordi Vila Juncá publica fotografies del mas de la Font,  del que  se’n fa esment obiter dicta, en relació  a  l’església de Sant Esteve de Nabiners ,  de la que  es desconeix l’emplaçament d’aquesta parròquia i de la seva església,  se situava  però, en la zona del mas de la Font, entre els torrents de la Coma i Segars. Del mas de la Font, cap dada com és mal costum en aquest dissortat reialme, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com






https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0605601do.xml


Hi va haver un Castell de Nabiners:

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0630202.xml


I les runes de l’església de Sant Sadurní, es troben  en el veïnat, totalment abandonat i ruïnós, de Nabiners, situat al cim d’un pujol, dominant el pla de la Seu d’Urgell i l’entrada de la vall de Castellbò.

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0630301.xml


Es conserva en millor estat l’església de Sant Romà,  situada entre la caseria del petit veïnat, totalment abandonat, de la Coma, a l’esquerra del torrent de la Coma, en un replà elevat de la muntanya.

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0630401.xml


Quan al toponim NABINERS (escrit també Navinés), ens diu el diccinari català València Balear :

Etimológicamente deriva del llatí *napinarios, derivat de napina, ‘lloc on es planten naps’ (cf. Meyer-Lübke Noms lloch Urg. 18).


La manca de recursos, energètics i de tota mena, ens posa davant l’evidència de que en els darrers temps, hem confiat els governs del món, també, també, el de Catalunya al pitjor de cada casa.


Ja fem tard, per refer el món agrícola, i garantir-nos, si més no, la possibilitat de menjar naps de proximitat, oi?.


Si algun dia els combustibles tornen a assolir un preu “ raonable” poseu l’Urgell sobirà a la vostra agenda.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada