dissabte, 19 de març del 2022

ESGLESIA PARROQUIAL DE CORTÀS, ADVOCADA A SANT POLICARP, VALEDOR DE CATALUNYA. BELLVER DE CERDANYA.

 

La Rosa Maria Asensi i Estruch , el  Maties Delcor Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992) i l’ Enric Ventosa i Serra, escriuen de l’església de Cortàs, advocada a  Sant Policarp , al terme de Bellver de Cerdanya, que retratava el Vicent Miralles Tortes, a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0711401.xml






Església d’una sola nau, capçada per un absis semicircular, alta de sostre i sense cap detall ornamental. Les parets són robustes, molt gruixudes, sorprenents en una església de reduïdes dimensions, que es justifiquen segurament per l’alçada de la volta de canó que cobreix la nau. Els carreus de l’absis i la part baixa de la nau són prims i llargs, bastant regulars i treballats a cops de maceta, i canvien de mides i proporcions a una certa alçada, en què esdevenen més grans i més quadrats.




L’absis només té una finestra al mig, de doble esqueixada i amb l’arc format per nou rústegues dovelles molt desiguals, semicircular a l’intradós i peraltat a l’extradós. És probable que hi hagués una finestra semblant al frontispici, però no en queda cap senyal; ha estat substituïda per un ull de bou bastant mal fet i descentrat. El que sí que es veu és l’antiga porta d’entrada al costat de migdia, que és paredada des que se’n va obrir una de nova a ponent, força deficient; en aquesta es va col·locar el forrellat de ferro forjat procedent de la primitiva porta.

 

L’absis presenta una forta desviació respecte a l’eix de la nau i això dóna com a resultat una planta de forma trapezial. La forma ogival de la volta de la nau contrasta amb el perfil circular de la volta de l’absis.

 

Pel que es desprèn de l’alçada, el gruix de les parets i la regularitat de l’aparell, aquesta església es devia construir al segle XII


La parella romànica, la Maria Rosa i el Miquel, o el Miquel i la Maria Rosa, ens deixaven una crònica deliciosa de la seva visita, en la que recullen l’amor del sant per Catalunya :  


https://www.guimera.info/wordpress/coneixer/sant-policarp-de-cortas-bellver-de-cerdanya/


https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/07/goigs-sant-policarp-patro-de-cortas.html




https://www.cerdanya.org/que-fer/turisme-cultural/patrimoni-cultural/bellver-de-cerdanya/sant-policarp-de-cortas/


Poseu la Cerdanya a la vostra agenda, i que una vegada més Sant Policarp, protegeixi a Catalunya, ara del “ nou Judes”, oi?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada