dimecres, 2 de març del 2022

IN MEMORIAM DE CASTELLNOU DE BASSELLA. L’URGELL SOBIRÀ.

 

El Toni Selva, publica una fotografia ; Castellnou de Bassella. Vista general. Anys 60. Foto Janot. Col·lecció Ventura Roca.




Aquesta imatge és irrepetible;   Castellnou de Bassella fou un poble del terme municipal de Bassella (Alt Urgell). Estava localitzat a la vora de l'antiga carretera de Ponts a Oliana, a l'esquerra del riu Segre.


Castellnou de Bassella formà un municipi conjunt amb Aguilar de Bassella i la Clua d'Aguilar al segle XIX


Les esglésies de Bassella, Guardiola i Mirambell depenien de l'església parroquial de Castellnou de Bassella, dedicada a Sant Simeó.

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2017/12/in-memoriam-esglesia-parroquial-de.html


Actualment es troba submergit sota les aigües del pantà de Rialb que va començar a inundar la zona amb el tancament de comportes el 1999.

 

La població del poble ja desaparegut, que el 1996 era de 44 persones, havia desallotjat la zona de mica en mica i les cases de Castellnou de Bassella varen ser enderrocades.

 

Les restes de la necròpoli medieval varen ser exhumades el 1999 i traslladades junt amb un dolmen localment anomenat "Dolmen del Perotillo".


Del tema del desplegament de les Vegueries:

 https://www.parlament.cat/document/cataleg/48036.pdf

https://cido.diba.cat/legislacio/6854492/llei-22017-del-15-de-febrer-de-modificacio-de-la-llei-302010-de-vegueries-per-a-crear-la-vegueria-del-penedes-departament-de-la-presidencia


N’estic força decebut.


Que ens posin pals a les rodes des del REINO DE ESPAÑA, ho podem entendre – no son bona gent -, que ho faci però, un govern català, ens sembla extremadament greu.


En qui podem confiar ?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada