divendres, 4 de març del 2022

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CÀLDEGUES ADVOCADA A SANTA ROMÀ. LA GUINGUETA D’IX. LA CATALUNYA “SEGRESTADA

 


https://www.facebook.com/photo/?fbid=2124731111023766&set=pcb.5230932066927811


El Vicent Miralles Tortes, publica fotografies de l’església parroquial deCàldegues, advocada a Sant Romà, a la Guingueta d’Ix, de la que  la Rosa Maria Asensi i Estruch , el Maties Delcor Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992 ,  l’Enric Ventosa i Serra , el  Llibert Claver i Salvat , el  Joan Cruanyes i Ràfols i  l’Enric Romea i Rosas, n’escriuen a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0715901.xml


Sant Romà de Càldegues és una església d’una nau de planta rectangular coberta amb volta d’obra cuita, capçada per un absis semicircular. La nau primitiva fou sobrealçada al segle XVIII, moment en què es construí la volta actual i també s’hi afegiren dues capelles laterals, a banda i banda de la nau, i una sagristia al costat sud, que s’obre a l’absis. L’entrada és a la façana de migdia, protegida per un porxo de grans dimensions.


Adossat a l’accés de l’església hi ha el cementiri de la localitat.


 A la façana meridional es fan paleses diverses refeccions i la sobreelevació de la nau ja esmentada.



Sota el porxo de fusta que hi ha en aquesta façana es pot veure un fris d’arcuacions llombardes, que indica el punt culminant de la façana en l’estat primitiu. La portalada no té gaire interès i mostra restes de pintures tardanes al tram de mur que té a sobre.


La façana absidal, semicircular, presenta un fris d’arcuacions amb lesenes cada quatre arcuacions, llevat del plafó central, que té cinc arcuacions, la central més ample i que emmarca la finestra absidal de doble esqueixada i arc de mig punt. No és possible veure tot l’absis a causa de la sagristia, adossada a la façana sud.

 



https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0715901.xml


Sobre la façana de ponent hi ha un campanar d’espadanya de dos ulls per a les campanes, amb arcs de mig punt ben construïts, i un tercer ull més petit, centrat sobre aquests.



 A continuació d’aquesta façana arrenca la paret que protegeix l’extrem de ponent del porxo i que es prolonga i forma la tanca del recinte del cementiri. 




A la façana N, a més de la capella lateral que s’hi afegí, és possible observar el nivell original de la coberta, resseguit per un fris d’arcuacions, tal com s’esdevé a la façana de migdia. L’església parroquial de Càldegues, datable al segle XI, és un exemple notable d’edifici construït dins l’estil llombard.


En aquests dies tristíssims en els que contemplem atònits la passivitat dels mal dits “ governs democràtics “ davant de la barbàrie propiciada pel sàtrapa Vladímir Vladímirovitx Putin (Maternitat V. F. Sneguiriov núm. 6, 7 d'octubre de 1952), la divisió de Catalunya duta a terme per dos maleits reis, i acceptada “mutatis mutandis” per la impròpiament qualificada República Francesa, se’ns fa més evident.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada