divendres, 1 d’abril del 2022

CAN RUBAU. BATET DE LA SERRA. OLOT. LA GARROTXA

El Matias En Mais Castanyer, publica una fotografia del Fons “  Estudi de la Masia Catalana”, Un carro i pallers al pati del mas Rubau, a Batet




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5053/rec/3


Llegia a :

http://webvella.olot.cat/FitxersWeb/28196/135%20B.pdf


Conjunt format per dos edificis, on la casa és l’edifici principal i l’altre és una cabanya. La casa, parteix originalment d’un cos de planta rectangular de planta baixa, planta pis, amb estructura de parets de pedra, coberta amb teula àrab a dues aigües vessant cap a les façanes laterals. Les façanes són de pedra rejuntada amb morter de calç. Aquest cos se li afegeixen dos volums a tramuntana per fer créixer la casa, que segueixen les mateixes característiques que el volum principal. El de menor superfície era un antic forn.


La cabanya és de caràcter tradicional, de petites dimensions, de planta i pis, d’estructura de pedra, amb una gran obertura a la façana principal i l’escala de pedra, exterior. La coberta és de teula àrab amb un sol vessant. Adossada a aquesta pel costat de ponent hi ha un volum de nova construcció que correspon a un bany i a la part posterior hi ha un altre cobert agrícola de construcció precària. Al sud d’aquesta es troba l’era emmarcada amb un muret de pedra. L’ús de tot el conjunt és de caràcter residencial i l’estat de conservació és bo.


Llegiu; Miquel Serra Rafart: «Un cistell és ple de senyals» de la Judit Pujadó i Puigdomènech (Barcelona, 12 d'abril de 1968)


Can Rubau és un mas de Batet de la Serra, una casa mesurada de parets de pedra fosca.


 Hi ha camps que ja no es treballen, però en Miquel Serra Rafart, explica que una vegada hi va sembrar semprevives i que li’n van sortir tantes que es va inventar un carret de vim, el va emplenar d’aquelles flors i en va vendre centenars.


Olot té encara força coses a “ viure” , li falta però, com en tants i tants indrets de Catalunya, algú que ho expliqui.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada