dissabte, 30 d’abril del 2022

CASAL DE MONT-ROS. BEGUDÀ. SANT JOAN LES FONTS. LA GARROTXA

 

La casa de Mont-rós està situada al pla de Begudà, prop de l'església parroquial de Santa Eulàlia. Segurament aquest mas fou fundat per la família del castell de Mont-rós, en termes pertanyents al directe domini dels monjos de Sant Joan les Fonts. Francesc Caula i Vegas (Osuna, 1887 - Barcelona, 1973) va trobar els següents hereus: Dalmau de Mont-rós (1414), i Jaume Mont-rós, procurador síndic de la Universitat de Begudà (l'any 1563)


Patrimoni Gencat explica que el mas es troba al  pla de Begudà, prop de l'església parroquial de Santa Eulàlia, juntament amb la Rectoria i Ca l'Escolà.


És de planta rectangular, formada per diferents cossos. El primitiu es el de la façana nord, de pedra volcànica i poques obertures, i el teulat a una vessant. Després, s'amplià pel costat sud en dues etapes; disposa de planta i pis i golfes amb quatre badius; els carreus estan molt ben tallats als angles i les obertures disposen d'arcs de llibre.

       

 


Fotografia Olga     Sacrest i Roca. 1986. Vista de l'edifici


El teulat és a dues aigües, format per cairats, cabirons, llates i teules posades a salt de garsa. Una altra porta que accedia directament al primer pis demostra que la casa fou habitada per vàries famílies.


No el trobava al Fons Estudi de la masia catalana :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Begud%C3%A0


Amb la tecnologia de que disposem avui, fora senzill completa aquest projecte que pretenia obtenir testimonis escrits, orals i gràfics de les característiques arquitectòniques de la masia catalana.

https://universpatxot.diba.cat/ca/lestudi-masia-catalana


Modestament obríem una pàgina al facebook

 https://www.facebook.com/La-masia-catalana-170725116311996


El contingut del qual és de lliure disposició, i per descomptat el cediríem gustosament per completar aquella magna obra, que l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, va aturar. 


Si els que ens estimen Catalunya no posem LLUM,  ajudem als que la odien a escampar més i més FUM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada