dilluns, 11 d’abril del 2022

CASA SALOI, O CASA CELESTINO GRAU MOLINER?. . TREMP. EL PALLARS JUSSÀ.

 

Llegia que la Casa Saloi es troba situada al nucli urbà de Tremp, concretament a la Rambla del Doctor Pearson,6,  una de les vies adjacents a l'antic nucli emmurallat.


El constructor  d’aquest edifici eclèctic – qui pot el més,  pot el menys, com diria l’Ermessenda de Valrà  -   fou  Bonifaci Colomina Sans ( Tremp (1887-1976), segons em comentava el Xavier Tarraubella, ens agradarà rebre als emails castellardiari@gmail.com ,  vitpons@gmail.com , una fotografia del Bonifaci Colomina Sans


Es tracta d'un habitatge entre mitgeres i de tres nivells d'alçada, planta baixa, primer pis i golfes.

 

Destaca la distribució simètrica de la façana, marcada per les obertures que delimiten un ritme predominantment vertical. No presenta cap tipus d'element decoratiu arquitectònic excepte el treball en la barana correguda del primer pis, que presenta una volada de pedra amb barana de ferro forjat amb motius vegetals. A sobre d'aquesta barana apareix un element decoratiu, també de ferro, en forma de cigonya que porta una clau.

 



Totes les finestres són balconeres, excepte els dos ulls de bou que s'obren a les golfes.


La Valldeflors Farre, em deixava un comentari;  Antonio Mora Vergés la casa de la foto era de la familia del Celestino (Celestino Grau Moliner) ferrer, molt conegut a Tremp.

 

El David Romero Benavent, afegeix;  Casa Tino. Jo treballava a la impremta Tarragona al costat y amb gori eren molt amics. Jo hi anava de recader y vaig entrar dins on tenia el taller de ferrar quan jo els vaig conèixer eren els 2 germans. Y amb el símbol del balcó es inconfusible. Gran persona el Tino!! Sempre explicava alguna cosa interesant

 

Els instava a fer-ho saber a Patrimoni Gencat, i al Consistori de Tremp. 


Els comentaris – en general – palesen una clara desconfiança – que comparteixo a ulls clucs -  sobre la Generalitat de “ Barcelona”.   Dit això però, i pel seu interès patrimonial, penjaré un enllaç a  patrimoni Gencat. 


El vent ens porta, ara en llengua russa, el clam inhumà del A POR ELLOS !!! , ДЛЯ НИХ !!!, Senyor escolta el clam del teu poble, castiga als malvats, i fes realitat allò que és recull a   Mateu 5,1-12, feliços  els humils: ells posseiran la terra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada