dissabte, 30 d’abril del 2022

ESGLÉSIA PARROQUIAL DELS MASOS ADVOCADA A SANT MARTÍ DE TOURS, ISONA CONCA DELLA. EL PALLARS JUSSÀ.

 

L’ Ester Gonzalez Vidal, publica una fotografia de l’Església parroquial dels Masos de Sant Martí, al terme d’Isona i Conca Della, a la comarca del Pallars jussà.




Llegia a Patrimoni Gencat que és  un petit edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular, obert a la nau a traves d'un estret arc presbiteral de perfil apuntat que, com la volta absidal, arrenca d'una imposta formada per una motllura bisellada.

 

A cada costat de la nau, prop de l'obertura absidal hi ha dues petites fornícules molt baixes, de les quals no se'n coneix la utilitat.

 

La porta de factura tardana, s'obre a la façana oest i hi ha una única finestra de doble esqueixada a la part sud de l'absis. A la façana sud trobem tres contraforts atalussats que aguanten l'empenta de la volta.

 

L'aparell és de reble molt irregular, disposat de manera poc acurada. A l'interior els paraments estan arrebossats.

 

La forma de l'absis i la rudesa de la construcció posen en evidència que es tracta d'un edifici construït al llarg del segle XII.


Sant Martí, Sant Sadurní, Santa Fe,..., ens arribaven amb els soldats francs que venien a fer costat a Catalunya per deslliurar-se dels sarraïns.


Res a veure aquells francs, amb els actuals francesos, oi?.


Els de la Catalunya romànica, continuen en fase de “ proves”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada