dimecres, 6 d’abril del 2022

IN MEMORIAM. ESCOLA DE MUNTANYOLA. OSONA

 

Llegia que l’edifici  de Muntanyola -  conegut com Buenos Aires -  abans de ser l'actual ajuntament, havia estat l'escola pública de Muntanyola, en la postguerra i franquisme, fins que als anys 60 tancaren i els nens anaren a les veïnes poblacions de Santa Eulàlia de Riuprimer o Tona.




La primera escola fou al Vilar de Múnter, després va ser a Bons Aires, actual ajuntament.


Aleshores el pis de baix estava dividit en dues parts, una era escola i l'altra ajuntament, i al pis de dalt hi vivia la mestra.


De Múnter pujaven 17 nens que, juntament amb els de Muntanyola, feien un total de 40 o 50 alumnes.


 La majoria es portava el dinar i se'l menjaven a Cal Campaner.


Això als anys 20 i 30 del segle XX, moment en què les mestres també havien estat allotjades al Sagarell.


Després de Muntanyola s'anava a Malla i als 17-18 anys s'anava a Múnter de 8 a 10 del vespre amb Mn. Ramon Comas.


Ens cal l’ajuda de TOTHOM per recuperar aquesta part de la memòria històrica que primer la dictadura, i  ara “ la democraciola” , s’entesten en esborrar.


Esperem que fins l’inefable Lluís Jutglar Calvés, més conegut com Peyu (Las Masías de Voltregá, Barcelona, 5 de agost de 1986), s’afegeixi a la recerca.




Esperem les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com

 

Catalunya us ho agrairà. 


COMPARTIU “ URBI ET ORBE “

Ens agradaria molt poder “ recuperar” , a l’email castellardiari@gmail.com les imatges dels edificis escolars que per intermediació del Dr. Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923) s’aixecaven a tot Catalunya i les Illes Balears , pensem que envoltats com estem de “ persones prescindibles “ Catalunya li ha de retre un homenatge en ocasió del centenari del seu traspàs a aquest català universal, que sens dubte s’ho mereixia a la seva època i s’ho mereix avui .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada