diumenge, 10 d’abril del 2022

EL MODERNISME AL PALLARS JUSSÀ. LA CASA SALOY. TREMP.

 El Valentí Pons Toujouse publica un extens i documentadíssim treball en el que podreu trobar edificis,  autors i ubicacions,  de bona part del que ens resta del modernisme a Catalunya:

https://www.arquitecturamodernista.cat/

 Ens convida alhora a col·laborar per aconseguir la màxima informació.




https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/tremp/tots/casa-saloy-bonifaci-colomina-sans

La Casa Saloy ,  que s’aixecava pel  Bonifaci Colomina Sans , els anys 1912-1914,  es troba situada en una cantonada, entre el Passeig del Vall i el carrer Francesc Macià,  a Tremp, la capital del Pallars jussà, tot i que originalment es construí entre mitgeres.

 

Degut a la seva situació podem veure la façana lateral i posterior que són de nova construcció, restant només la façana principal com element d'estil modernista.

 

El frontis presenta una simetria clara a partir de la distribució de les obertures i els seus elements decoratius, que només és rompuda per la ubicació del portal d'accés en el lateral dret de la mateixa. Les obertures presenten el mateix estil decoratiu, basat en la triple ondulació de la part superior. En el primer pis hi ha una balconada correguda amb barana de forja molt treballada, amb motius decoratius florals, ondulat també en el seu perfil.

 

Finalment, tota la façana és culminada per tres ondulacions molt més marcades, seguint aquest ritme i estil modernista. El paredat de la façana és enllestit per pedres rieres i rajoles de colors.

 

L'interior té uns mosaics molt decoratius.


Ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs del Bonifaci Colomina Sans, i si fos possible rebre’n una imatge als emails,  castellardiari@gmail.com  , vitpons@gmail.com per completar el magnífic treball que iniciava el Valentí Pons Toujouse.

 

 El Xavier Tarraubella, em deixava un comentari ; segons la bibliografia, Bonifaci Colomina Sans,  nasqué i morí a Tremp (1887-1976)





Fotografies cedides per la Mercè Colomina Solé


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada