dimarts, 12 d’abril del 2022

IN MEMORIAM. BARBERIA DEL JOSEP PUJOL. EL RUBÍ QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ. EL VALLÈS OCCIDENTAL.

 

El Valentí pons Toujouse, feia una feina excel·lent:

https://www.arquitecturamodernista.cat/


Rubí s’ha fet gran, tant, tant, tant, que quasi no hi ha lloc, ni per als records, l’Esteve Corrons, propietari de la fassina situada a l'Escardívol, l’any  1870 va obrir una taverna, amb billar inclòs, al carrer de Sant Antoni (que amb l'eixample de finals del segle XIX seria el passeig d'Alfonso Sala i ara el de Francesc Macià) per donar sortida a alguns dels productes elaborats a la fassina. Aquest establiment el portava la família del "sereno" Josep Pujol i d'aquí el nom popular de "cal Xic Sereno" ("Xic" perquè era el menor de tres germans). Amb el temps va esdevenir-ne el propietari.


A finals del segle XIX el carrer es va eixamplar, com hem dit, i la taverna va quedar reduïda a mitja habitació, per la qual cosa havien de servir les begudes entre els barrots de les reixes.

 

El 1912 el fill d'en Josep Pujol, de nom també Josep, va obrir una barberia a la casa del costat, que probablement és la que apareix a la imatge amb la llegenda "Servicio antiséptico".  Com és mal costum en aquest dissortat reialme, cap dada de l’autor de la “ transformació” , ens agradarà tenir-ne noticia a l’mail castellardiari@gmail.com



Fons.  Marià-Ignasi Marroyo iRodríguez, més conegut com a Ignasi Marroyo (Madrid, 22 de maig de 1928 - 30 dejuny de 2017)

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/rubi/tots/barberia-cal-xic-sereno-josep-pujol


Aquest Josep Pujol fill,  va marxar a Cuba a provar de fer fortuna i, mentrestant, la seva germana es va fer càrrec del negoci tot transformant la barberia en una botiga de queviures fins que  el Josep no va tornar de l'illa caribenya.


Aquest establiment va desaparèixer en una època indeterminada del segle passat (no sé exactament quan) i avui en dia s'hi troben diverses botigues.

 https://www.totrubi.cat/aixo-tambe-es-rubi/botiga-cal-xic-sereno-principis-segle-passat_2154798102.html


Al cens de 1910 hi havia 4429 ànimes, i es tancava l’any 2021 amb 78.549 habitants de dret.  Trobar  un rubinenc, rubinenca,  amb pares, avis, besavis, rebesavis ,.., nascuts a Rubí, és un fet quasi miraculós.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada