divendres, 29 d’abril del 2022

VALL DE SALLENT. COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LA “ DESITJADA” VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá pública una fotografia ; Vall de Sallent , Coll deNargó . L’urgell sobirà




Llegia; Sallent d’Organyà,  poble del municipi de Coll de Nargó (L’Urgell  sobirà ), al vessant meridional de la serra de Sant Joan, a 1 003 metres  d’altitud, a l’W de Coll de Nargó i comunicat mitjançant una pista forestal.

 

S'alça damunt la riba esquerra del riu de Sallent i comprèn un ampli sector disseminat.


L’església parroquial és dedicada a sant Salvador. D’origen possiblement romànic, avui és desfigurada per diversos cossos adossats.

http://tribunaberguedana.blogspot.com/2013/05/sant-salvador-de-sallent-coll-de-nargo.html


L’absis és rectangular i entre aquest i la nau hi ha un cos més elevat, que sobresurt també en planta i que és cobert exteriorment a doble vessant, seguint el mateix eix de les teulades de la nau i de l’absis, tot amb lloses de llicorella. La festa major s’escau l’últim diumenge de maig.

 

Vora Sallent, al pla de l’Estany, hi ha un salt d’aigua gairebé vertical i força alt, que pot haver donat nom al llogaret. Aquest és esmentat ja en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell. Antigament havia pertangut a la catedral d’Urgell, per donació del comte d’Urgell el 997. Modernament, va formar part de l’antic municipi de Montanissell fins el 1969.

 

A migdia de Sallent i vora el riu de Sallent hi ha el mas dels Vilars de Sallent, i al NW de Sallent, ben a prop, es troba l’ermita de Sant Maximí.

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/sant-maximi


http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/03/sant-maximi-o-sant-andreu-de-sallent.html


https://www.patrimonioblidat.cat/index.php?option=com_patrimoni&view=detalle&id=276


Li cal a l’Urgell sobirà, una legió de persones com el Jordi Vila Juncá, i fins així, trigaríem anys a documentar el Patrimoni arquitectònic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada