divendres, 8 d’abril del 2022

IN MEMORIAM. ESCORXADOR DE LINYOLA. PLA D’URGELL. LLEIDA



 L'escorxador municipal de Linyola va ser obra de l’enginyer Pedro  Vallcorba Sánchez (Barcelona, 1887-1973).




Patrimoni Gencat explica que  és un edifici cantoner de planta trapezoidal. Es va construir a la zona nord del poble, dins d'una parcel·la de 600 m² aproximadament. Una part de la parcel·la estava destinada a la recepció del bestiar, que es tancava en petits habitacles separats. És una nau d'uns 195?m² aproximadament i la resta de solar quedava disponible per a noves ampliacions. Les aigües pluvials i les residuals de l'interior de l'escorxador, a través de desguassos, anaven a parar a la xarxa de clavegueram. L'edifici tenia una alçada de 5 metres a dos vessants i coronada amb coberta d'uralita sobre bigues de pi transversals d'est a oest repenjades sobre una encavallada de fusta de pi amb tensor inferior per controlar-ne la flexió.

 

El material essencial va ser el maó. Al voltant de les parets, una sanefa de mosaic romà esmaltat s'intercalava entre sis finestres esglaonades i rematades, a la part superior, per unes petites arcades d'obra vista, i a la inferior, per uns trencaaigües de ceràmica esmaltada. Les finestres es van projectar per integrar vidres policromats.

 

A la façana principal les finestres i la sanefa tenen el mateix estil, i els pilars que la conformen són d'obra vista, i entre els dos centrals, un portal escalonat i rematat per un arc d'obra vista dóna pas al vestíbul, espai on hi ha els serveis i l'administració. En el projecte, al tancament del rebedor i a l'entrada al corral de bestiar s'hi contemplava la instal·lació de reixes de ferro forjat amb elements decoratius.

 

A la part superior, els quatre pilars estan units per unes cornises arquejades de pedra artificial, i als laterals s'observen dues obertures ovalades i emmarcades amb la mateixa pedra. Damunt del vestíbul, i entre els dos pilars d'obra vista que estan rematats per dos pilarets decoratius i escalonats, hi ha la part identitària de l'edifici amb el seu nom i data en castellà, tot fabricat amb ceràmica negra esmaltada i envoltada d'una motllura de ceràmica cuita. Al capdamunt de tot, un magnífic escut, de pedra artificial, culmina l'obra decorativa de l'escorxador.

 

La tipologia arquitectònica de l'escorxador també es pot veure a Cal Niubó, seu del Consell Comarcal del Pla d'Urgell a Mollerussa, i també troba semblances amb el mercat del pla de Lleida i en obres de Puig i Cadafalch i de Domènech i Montaner.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada