divendres, 15 d’abril del 2022

LA CAPELLA DELS SANT METGES AL CARRER DEL CORRÓ ENCARA TÉ CULTE?. GRANOLLERS.

 

La parròquia de Sant Esteve de Granollers,  antigament era dividida en barris, dotats d'una petita capella emplaçada als portals de la vila, com les de Sant Roc, Santa Esperança, Sant Cristòfol i Santa Anna, la desapareguda de Santa Elisabet i a l'eixampla del segle XVI, la dels sants metges, fora muralla.


 Actualment, a part del significat històric i les commemoracions anuals dels sants titulars, les capelles no representen cap aportació pràctica a les funcions pastorals de la parròquia (BAULIES, 1965).


La capella tenia una altra orientació abans de la dècada de 1940, si parafrasegem a Amador Garrell Soto (Granollers, 13 d'octubre de 1916 – Granollers, 24 de gener de 2000) "la capella dels Sants Metges era bastida al mig del carrer, de cara avall, tal com es veia fins l'any 1936" (GARRELL, 1960). Aquesta capella sembla que va ser bastida el 1630 (CUSPINERA et alií, 2001).


L'antiga capella feia una arcada al mig del carrer de Corró i era, de totes les capelles de barri, la més nova.


 En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República -  fet criminal, equiparable a l’entrada de les tropes russes a Ucraïna -  la capella va ser enderrocada, i es va fer més humil a un costat.


Cap dada del seu autor , com és  mal costum en aquest dissortat reialme on la corrupció  és un mèrit , i el treball honest una taca innoble , esperem les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com

La capella estava situada al barri "dels Sants Metges", a la part alta de la vila, dominada per fàbriques i indústries, raó per la qual la festa es celebrava cada any el dissabte següent al dia assenyalat en el calendari per a honorar als sants. Aquell dia tancaven les fàbriques i es paraven les indústries.


La festa tenia com a ingredient fonamental la visita a la font (la Font Verda, la de l'Escot o la de l'Estació) amb la provisió corresponent d'unes branques d'acàcia o d'unes canyes verdes


https://www.granollers.cat/arxiu/sol%C2%B7licitud-denderroc-de-la-capella-dels-sants-metges-el-1888-0


https://www.todocoleccion.net/documentos-antiguos/goigs-dels-gloriosos-metges-sants-cosme-i-damia-editat-granollers-1928~x36283611


La descripció és més que telegràfica, és patètica, Capella edificada al camí de Corró.




Edifici entre mitgeres, composat amb un únic eix central, amb imposta per sobre el buit de punt rodó de la portalada.




 La façana és de paredat arrebossat amb portal d'arc de mig punt, finestra rodona recercada amb totxo a sardinell, coronada per un capcer amb sanefa de totxo que incorpora un campanar d'espadanya d'un buit.


 La composició vertical de la façana té el contrapunt de la imposta de totxo a sardinell que la subdivideix


Cap imatge del interior, ens agradarà rebre’n una a l’email castellardiari@gmail.com


Que els Sant Metges portin fins a l’Altíssim la nostre pregaria, Senyor; allibera el teu poble !!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada