divendres, 15 d’abril del 2022

VERNTALLAT. LES PRESES. LA GARROTXA

 

El Pere Carre Pons Olot pública una fotografia del mas Verntallat, gran casal amb teulada a dues vessants i orientat cap al sud, a  500 m. del Mallol, al terme de les Preses a la comarca de la Garrotxa.




Patrimoni Gencat explica que la casa està encerclada per un mur.


Es poden diferenciar dues parts, una més antiga al costat esquerre i un gran casal.


Al davant hi ha un gran paller i una era.

 

A la porta del gran casal hi ha una llinda datada l'any 1870.

 

Hi ha com a elements singulars, dues torres d'espitllera a la paret de ponent, i un petit campanar.


La nissaga Verntallat s'inicia amb Galceran (finals del segle XII), al tocar-li en llegítima paterna la "força de Verntallat", si bé es va mantenir el cognom de Puigpardines fins que els dos hereus, Llorenç i Francesc, ja al segle XV, en prescindiren i adoptaren definitivament el de Verntallat.

 

Un d'aquests hereus, Francesc, que es convertirà en cabdill dels remences l'any 1492 en aixecar-se en favor del rei Joan II, qui el feu vescomte d'Hostoles, títol rehabilitat  l’any 1928 per Alfons XIII, a favor de  Maria Mercè de Casanova i de Ferrer, II vescomtessa d'Hostoles, l’actual titular és Manuel Galindo Widenmann.




El vern (Alnus glutinosa) és un arbre caducifoli del gènere Alnus, es troben en sòls molt humits generalment en la ribera dels rius, a Catalunya és comú des del Pirineu (per sota dels 1650 metres )  fins al centre del país, sobretot a les comarques humides, recordeu que popularment la Vall d’en Bas, s’anomena l’orinal de Catalunya.


El vent ens porta, ara en llengua russa, el clam inhumà del A POR ELLOS !!! ДЛЯ НИХ !!!, Senyor escolta el clam del teu poble, castiga als malvats, i fes realitat allò que és recull a   Mateu 5,1-12, feliços  els humils: ells posseiran la terra!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada