divendres, 8 d’abril del 2022

TENIU DADES DE QUI VA SER EL PROMOTOR I L’AUTOR DE L’EDIFICI DEL CARRER DEL CARME 6, DE TÀRREGA. L’URGELL JUSSÀ. LLEIDA

El Valenti Pons Toujouse, publicava un extens i documentadíssim treball de recerca en l’àmbit del Patrimoni històric : https://www.arquitecturamodernista.cat/



https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/tarrega/tots/cal-bergada


L’autoria de Cal Bergadà, al carrer Carme,6  de Tàrrega, s’atribueix a Manuel Vilallonga (any 1939). No en  trobava dades , i em pregunto; podria ser l’ Ignasi de Villalonga i Casañés (Lleida, 22 d'agost de 1887 - 1970), que va ser arquitecte municipal de Tàrrega?. Ens agradarà tenir-ne confirmació en el seu cas a l’email castellardiari@gmail.com


Patrimoni Gencat el descriu com un edifici entre mitgeres de planta baixa i dos pisos amb un únic eix de composició vertical. A la planta baixa hi ha una obertura de grans dimensions i d'estructura rectangular destinada a usos comercials. Al primer pis, una única obertura emmarcada s'obre a una balconada de forma lobulada amb barana de ferro forjat amb motius vegetals. Al pis superior i disposada de manera simètrica respecte a la del pis inferior hi ha una altra obertura, d'arc pla i gairebé idèntica a l'altra, també emmarcada i amb una llinda ricament decorada amb motius vegetals i florals; aquesta, no obstant això, presenta un balcó de menors dimensions.

 

A la part superior de la façana hi ha un element decoratiu el·líptic en pedra amb elements vegetals al seu voltant. Corona l'edifici un frontó curvilini resseguit per una cornisa i amb una palmeta en pedra al centre.


El parament de la façana presenta un estucat imitant carreus regulars buixardats disposats en filades.


https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=11479


Ho enviaré, amb prec de publicació a la Nova Tàrrega, i tinc confiança, el Senyor és el meu pastor, que posarem llum a foscor, oi?.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada