diumenge, 1 de maig del 2022

NEVÀ A VISTA D’OCELL. TOSES. EL RIPOLLÈS.

 

La Liliana Castillo Girona, pública una fotografia a vista d’ocell de Nevà ,  poble del municipi de Toses, a la comarca del Ripollès, situat a una alçada de 1.265 metres .




És l’únic de la vall que està situat a la vessant obaga. Malgrat aquesta orientació excepcional, gaudeix d’una posició privilegiada, per la seva posició en un dels costers de l’àmplia vall que formen els Plans de Nevà, que davallen suaument des de gairebé 2.000 metres fins al mateix poble, i que creen un paisatge especialment bucòlic


De l'església parroquial, advocada a la Marededéu del Carme ,  en  destaca el campanar de torre quadrada amb coberta a quatre vessants.


Al costat dret de l'entrada del temple trobem una creu en baix relleu que procedeix, presumptament, de les runes càtares dels afores del poble.


 A l'interior podem veure un dels pocs exemples de decoració litúrgica del XVIII que es conserven a Ribes

      


Fotografia . Jordi Contijoch Boada.Vista interior de l'església des dels peus de la nau


Quan al topònim, NEVÀ És un nom romà de predi en -ANUM, dérivât del NP NAEVIUS, ben conegut, des del  notori poeta roma arcaic (també Schulze 263, 35 i Holder 11, 741).  Joan Coromines i Vigneaux  (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), filòleg català reconegut internacionalment malgrat els esforços – gegantins – del REINO per evitar-ho.   

 https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=28477


Si el GOBERNO MÁS PROGRESISTA DEL REINO DE ESPAÑA, no acaba portant-nos a tots plegats a la misèria, poseu el Ripollès, Catalunya a la vostra agenda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada