dimecres, 11 de maig del 2022

CAN VALLS. CANOVELLES. EL VALLÈS ORIENTAL

 

Tornava de Granollers on havíem anat al Centre de Podologia Avançada .  

https://podologiaavanzadabcn.com/ca/


En la tornada sortia a l’alçada de Can Valls pe retratar la façana de la masia, i el curiós “ campanar civil “ , que s’aixecava l’any 1967.  Com és mal costum en aquest dissortat reialme,  cap dada del promotor, ni de l’autor,  Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com


De Can Valls en diuen a Patrimoni Gencat ;  Masia de tres crugies fruit de l'addició de dos cossos a banda i banda d'un cos principal bastit al segle XVI cobert a doble vesant amb el carener perpendicular a la façana principal.




Aquest cos central està compost per planta baixa, pis i golfes.


En la planta baixa se situa un portal de mig punt adovellat on hi havia hagut una inscripció o escut que fou repicat durant la guerra del Francès ( 1808-1814) .


 Sobre el portal se situa un finestral de pedra motllurada i al seu costat un rellotge de sol de recent factura i a sobre, a les golfes, una petita finestra de llinda plana.

 

El cos de ponent és d'alçada inferior, configurant un esglaó. A aquest cos se li adossa una construcció de planta quadrangular d'un pis d'alçada amb terrassa superior. És una construcció dels anys 40 del segle XX.

 

El cos de llevant segueix la pendent de la coberta del cos principal tot i que amb un angle lleugerament inferior. Està configurat com a habitatge independent amb entrada per un portal baix d'arc escarser totalment arrebossat. En aquest cos s'hi localitzen dues simples obertures completament arrebossades que no segueixen l'alineació horitzontal dels altres dos cossos.

 

Tot el conjunt ha estat restaurat recentment, abans de l'any 2020.


Can Valls de la Garriga havia format part del patrimoni, d’aquest mas,  que se’l   va haver de  vendre per tal de fer front a un plet.


No trobava cap referència a Can Valls de la Garriga, si però a  Can Valls. Figaró. Figaró-Montmany. El Vallès Oriental. Us deixo una pregunta, en ambdós casos parlem del mateix mas ?:

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2019/04/can-valls-figaro-montmany-el-valles.html


Durant la Guerra del Francès  ( 1808-1814) es va intentar cremar la masia.


A la pàgina 359 i següents de :

https://www.yumpu.com/it/document/read/13154134/noms-i-llocs-de-canovelles-estela-ajuntament-de-

podeu trobar més informació d’aquesta pairalia.


Canovelles només apareix en una ocasió a l’estudi de la masia Catalana, i no pas fent referència a una masia, sinó al Santuari de Bellulla :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1675/rec/1


Amb els mitjans actuals, es podria completar aquell projecte, oferim TOTES les publicacions de la pàgina:

https://www.facebook.com/La-masia-catalana-170725116311996


Enviarem aquesta publicació a  mdc@csuc.cat


Afegiu-vos a la recerca, Catalunya us ho agrairà. 


Canovelles tenia un cens de 330 ànimes l’any 1910, que serien 505 l’any 1930, el creixement exponencial s’iniciaria l’any 1960 en que consten ja 3061 veïns,  que seran 8100 a l’any 1970, i es tancava l’exercici  2021 amb 16.872 habitants de dret.


Quan al topònim Canovelles és un  derivat diminutiu de Cànoves, població que l’any 1900 tenia un cens de 697 ànimes, més de doble de Canovelles.

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=12589


El topònim a dia d’avui no reflecteix la realitat demogràfica, Cànoves i Samalús, que constitueixen una única entitat municipal des de 1840, tancaven l’exercici 2021 amb  3.219 habitants de dret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada