diumenge, 15 de maig del 2022

MONTELLÀ A VISTA D'OCELL. EL BARIDÀ. LA CERDANYA JUSSANA

 

El Toni Lora , pública una fotografia vista d’ocell de la Vila  de Montellà, abans Montellà del Cadí, situada a 1.158 metres  d’altitud , encimbellada a l’esquerra del Segre,  pertanyen  al  municipi de Montellà i Martinet , al Baridà, a la comarca de la Cerdanya jussana.




L’església parroquial de Sant Sadurní és esmentada ja el 839.


L’antic castell de Montellà fou de la senyoria del capítol d’Urgell. Donà nom al municipi fins que Martinet passà a ocupar la capitalitat del nou terme, anomenat oficialment Montellà i Martinet, després que li fou annexat el 1970 l’antic terme de Víllec i Estana.


Dins l’antic terme és esmentat també l’antic Castellbò de Baridà.


Quan al topònim, Joan Coromines i Vigneau, (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) filòleg reconegut a nivell universal, malgrat els esforços i recursos esmerçats des del REINO per evitar-ho en diu :




https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=27128


Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 

A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada