divendres, 6 de maig del 2022

EL MOLI DE BAIX. SANT PERE DE VILAMAJOR. EL VALLÈS ORIENTAL O MONTSENY JUSSÀ.

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1931/rec/111


L'Antoni Gallardo i Garriga (Barcelona, 1889 – 1942), retratava “Vista general del Molí de Sant Pere de Vilamajor i un pont”, com acostuma a succeir els peus informatius no son precisos a Sant Pere de Vilamajor hi havia almenys dos molins:


Molí de Dalt (Sant Pere de Vilamajor)

https://ca.wikipedia.org/wiki/Mol%C3%AD_de_Dalt_(Sant_Pere_de_Vilamajor)


Molí de Baix (Sant Pere de Vilamajor)

https://ca.wikipedia.org/wiki/Mol%C3%AD_de_Baix_(Sant_Pere_de_Vilamajor)


Encara que no posaria la mà foc,  diria que la fotografia era del Molí de Baix Sant Pere de Vilamajor, del que diuen al Mapa de Patrimoni; es tracta d'un antic molí, d'origen medieval, reconvertit posteriorment en habitatge.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/moli-de-baix-1


L'edifici original és de planta rectangular i consta de planta semisoterrani i planta baixa. La coberta és a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada al nord-est.


Els murs són de pedra lligada amb morter i alguns fragments de rajol.


Les portes i finestres tenen les llindes carrades. En destaca un finestral amb l'any "1598" inscrit a la llinda, i una finestra de dimensions reduïdes, amb una petita cara esculpida.


Es conserva la volta de pedra situada a l'interior del soterrani, i l'antiga sortida d'aigua del carcabà, que actualment funciona com a entrada a les dependències inferiors, i una petita obertura amb la volta de rajols, per a desaiguar.


A la part del darrera de la casa, i orientada a migdia, hi ha l'antiga bassa del molí, que es troba dessecada i reconvertida en pati. També es conserven d'altres elements singulars de l'antic molí, com el rec, el pou i les rodes de molí.


No fa esment del pont , em pregunto, existeix encarà?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada