diumenge, 15 de maig del 2022

IN MEMORIAM. ESCOLA DEL CÍRCOL CATÒLIC. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA


Llegia a :

http://www.circolcatolic.com/entitat/historia/


El 9 d’agost de 1885 va néixer a Vilanova i la Geltrú la societat Círcol Catòlic. La finalitat primera d’aquesta societat era de fomentar les creences i pràctiques religioses, especialment entre els joves, així com impartir ensenyament gratuït per als treballadors, seguint el moviment d’entitats religioses de caire popular i pedagògic fundat a França el 1871 per Albert de Mun ( * 28 de febrero de 1841 - 6 de octubre de 1914) i René de la Tour du Pin (París, 22 de agosto de 1779 - París, 4 de abril de 1832), i divulgat a Catalunya i el País Valencià pel jesuïta castellonenc Antoni Vicent Dols (Castellón de la Plana, 1837 - Valencia, 1912)  
Fotografia. Cornelia Bohl Smolders


No sabia trobar la referència a aquest ús docent a : 

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=12010


Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 

A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada