diumenge, 22 de maig del 2022

SANTA RITA DE CÀSSIA. ERMITA DE VALLDEIX.MATARÓ. EL MARESME.

 

Avui en el món catòlic,  celebra entre altres, a  Santa Rita de Càssia, considerada la “mitjancera”  que aconsegueix coses impossibles i causes perdudes.  M’arribava avui la noticia de la concessió – desprès de més de dos anys -  d’una pensió NO CONTRIBUITIVA a una persona de 77 anys.  


També se la considera  com la protectora de les dones víctimes de violència domèstica,  i dels problemes conjugals, això en fa pensar que no compta amb gaire devoció a les files feixistes, filofeixistes, cleptofeixistes,......


Ens agradarà tenir noticia  de l’autor de l’ermita situada a la dreta de la riera de Valldeix,  a Mataró, dins una propietat particular, Can Miró, per on es pot entrar lliurement. Enclavada damunt una vil·la romana, la seva situació resta lleugerament més aixecada que la resta de construccions de l'entorn.

 





Llegia que fou reedificada l’any  1951, tal com resa en la placa de l'entrada, conserva els principals elements de la construcció de mitjans de segle XIX donat el tractament de l'arc, les finestres, el rosetó i les arcuacions, molt emprats en l'arquitectura historicista. En aquest sentit, l'historicisme de tendència neoromànica de l'arquitectura del segle XIX fou molt ben acollida i els seus recursos molt emprats en la reconstrucció de les obres d'origen eclesiàstic de la immediata post-guerra.


Mossèn Josep Maria Viñolas Esteva, publica el goigs d’aquesta esglesiola :

https://algunsgoigs.blogspot.com/2017/11/goigs-santa-rita-mataro-maresme.html


Quan al topònim Valldeix, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), filòleg eminent amb un amplíssim reconeixement internacional, malgrat els esforços de tot ordre fets des del REINO per evitar-ho, ens diu:




https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=45752


Avui a Barcelona,  des de primera hora del matí la plaça de Sant Agustí s’omple de parades de roses, estampes i espelmes que els fidels poden adquirir per oferir a la santa.


Es comptem per milers les persones que  acudeixen a l’església de Sant Agustí a venerar les relíquies de la santa i li porten roses, flor que recorda un dels miracles que se li atribueixen, el de fer florir els rosers de l’hort d'un convent a ple hivern.


https://www.barcelona.cat/culturapopular/ca/festes-i-tradicions/santa-rita


https://santaritasantarita.blogspot.com/2012/03/xxxv-les-ermites-de-santa-rita-de.html


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/02/santa-maria-del-pla-i-santa-rita.html


Confiem en que Santa Rita de Càssia portarà davant l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor , allibera el teu poble !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada