dilluns, 28 de febrer del 2022

LA CLUA DE BASSELLA A VISTA D’OCELL. L’URGELL SOBIRÀ.

 

El Jordi Vila Juncá publica  fotografies a vista d’ocell de la Clua d'Aguilar, poble del terme de Bassella, a la comarca de l’Urgell sobirà, situat  davant Castellnou de Bassella, a l’altra banda del Segre, i a l’interior del meandre,   a 465 metres d’altitud , bastit damunt del rocam.





El pantà nega els camps de conreu vora el Segre, prop de la Clua.


L’església d’Aguilar és al cim. Dedicada a sant Sebastià, és romànica, construïda amb un bell aparellat del segle XII. Al seu costat, en la tanca del cementiri hi ha, reaprofitades en el paredat, algunes caixes i tapes de sarcòfags decorades amb motius populars.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/04/esglesia-de-sant-sebastia-de-la-clua.html


La parròquia de la Clua d’Aguilar és documentada en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell. El 1091 el castell de la Clua, la sagrera i la meitat de l’església van ser donats per Arnau Bonfill a Santa Maria de la Seu.


Ben a prop del poble hi ha la capella romànica de Sant Martí de la Clua, d’una nau, amb la volta cintrada amb canyes i una finestra cruciforme a ponent.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/04/la-novissima-capella-de-sant-marti-de.html


El poble celebra la festa major el tercer diumenge d’octubre, la festa de sant Sebastià pel gener i el tradicional aplec de la Mare de Déu de Castell-llebre (Peramola) pel maig.


Quan al topònim, CLUSA o CLUA, ens diu el diccionari català balear – el que més emprenya als anticatalans  -  Pas estret i fortificat entre muntanyes. És  força freqüent en la toponímia catalana


Compartiu  “ urbi et orbe “ aquestes publicacions filles de l’amor a la terra, i del treball de dos homes, el Jordi Vila Juncá que recull les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, que en cerca la informació.


Catalunya us ho agrairà.


La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:


Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada