dimecres, 9 de febrer del 2022

LES GLEIES, LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA

 

L’Elena Lili Rotaru, publica una fotografia  - sense poeu informatiu – que llevat d’error , identifico com LES GLEIES, a la Vall de Bianya, situada al peu de la serra de Malforat, no gaire lluny de l'església romànica de Sant Martí de Capsec.




Des de la carretera C-153 i en direcció a l'Hostalnou de Bianya, s'ha d'agafar, a Llocalou, la carretera de Capsec, uns quants quilòmetres de la qual són pavimentats. La casa queda a la zona de darrera del temple.

 

No hi ha cap data gravada a les seves pedres que deixi constància d'obres efectuades al llarg del temps per engrandir la casa.


En el segle XIV hi havia la família Esgleya i en el XVIII hi residia la família Jordà, que va detenir-ne la propietat fins cap al 1940, en què va passar als Dorca.

 

En documents del segle XVII surt esmentada amb el nom de <les Iglesies> que posteriorment va derivar cap al de <les Gleyas>, tal com s'esmenta en el nomenclàtor municipal de l'any 1859. En el segle XVIII, la casa delmava a la parròquia per tres peces de terra, una de les quals tocava amb el torrent de la font del Vern i una altra era el quintà de <dejús la rectoria>.

 

 

La part més interessant de la casa, d'estructura rectangular, és la façana sud, on hi ha una galeria porxada al primer pis, formada per sis arcs de mig punt sostinguts per pilars, i una altra galeria de quatre arcs, oberta al pis superior. La teulada actual va ser feta en el segle XVIII i ha estat recentment reforçada.


https://www.valldebianya.com/index.php/ca/patrimoni/masies


De genolls, demanem a l’Elena Lili Rotaru, que identifiqui les fotografies que publica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada