dissabte, 19 de febrer del 2022

IN MEMORIAM. LA TENERIA MODERNA. MOLLET DEL VALLÈS

 

El mestre d’obres Sebastian Mayol Alemany, molt actiu a Mollet del Vallès, i del que ens agradaria tenir noticia a l'email castellardiari@gmail.com de les dates i lloc de naixement i teaspàs, i si fos possible rebre'n una imatge ;  va ser l’autor de l’edifici de la TENERIA MODERNA, al  carrer de la  Industria de Mollet del Vallès, en els primers anys del segle XX.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/01/el-tabaran-de-mollet-del-valles.html

http://pares.mcu.es/victimasGCFPortal/detalle.form?idpersona=256518


Lluís Bru i Salelles (Ondara, la Marina Alta, Alacant,  País Valencià, 1868 – Barcelona, 1952) va ser l’autor dels plafons ceràmics


https://estimadaterra.wordpress.com/2018/04/04/lantiga-teneria-moderna-franco-espanola-de-mollet-del-valles/

Llegia; l'antiga fàbrica "la Tenería Moderna Franco-Española"  , instal·lada a Mollet des de 1897 fins al 2007, quan va tancar definitivament les seves portes, estava dedicada a la indústria de la pell


 L'any 2010, després d'un incendi – que hom qualifica de “ providencial “ -  , les naus van ser enderrocades i es  va conservar només la façana de l'entrada principal, parts de les façanes laterals i l'edifici de director, en mal estat de conservació global.

 

L'element més significatiu que es manté dempeus és la façana de l'entrada principal, situada en xamfrà i de composició simètrica, amb un gran portal d'arc rebaixat protegit per una barana de ferro forjat amb el nom gravat de l'empresa. Sobre una gran obertura triforada d'arc de mig punt hi ha dos plafons ceràmics a banda i banda, fets per Lluís Bru i Salelles.




Representen al·legòricament la indústria, amb la figura d'una dona que sosté un engranatge, i el comerç, amb un home que sosté una àncora. Sobre aquest plafó, i obra del mateix autor, se situa un gran rètol fet de mosaic de petites tessel·les ceràmiques amb el nom de l'empresa en colors blanc, blau i groc, situat dins un frontal de formes ondulants.


Els orígens de la Teneria es troben en una petita pelleria fundada l'any 1887 pel francès Octave Lecante, però no va ser fins a l'any 1911 que es va constituir "la Teneria Moderna Franco-Espanyola" per un acord comercial i financer amb la casa francesa "Anciens Etablissements Combe


Escrivíem suara; en els dies foscos que seguien a victòria bèl·lica dels  militars feixistes alçats en armes  contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República –  l’únic del que es pot afirmar aquesta doble condició  - , encapçalats pel general Franco ,  el sàtrapa enviava una unitat militar, la División Azul, a combatre al front rus, sota les ordres de l’exercit alemany.


El regim franquista, explicava l’evolució negativa de la contesa bèl·lica, amb una fraseologia militar que va fer fortuna ‘ las tropas efectúan un avance estratégico hacia la retaguardia ‘.


La Dictadura aplicaria en el seu funcionament habitual aquella filosofia, que comportarà per Catalunya , la quasi total destrucció de l’obra feta

 

Mollet, els Vallès, Barcelona, Catalunya, patirien els efectes del ‘avance estratégico hacia la retaguardia ‘ amb una especial crueltat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada