divendres, 11 de febrer del 2022

MAS LA QUINTANA. LES PRESES. LA GARROTXA

 

El Ferran Planellasunye, pública fotografies  del  mas Quintana, al terme de les Preses, a la comarca de la Garrotxa.




Patrimoni Gencat en diu ;  situat a l'est del nucli de les Preses, és una edificació  orientada al sud amb teulada a dues vessants. A la part davantera hi ha un pati envoltat per un mur. Per la part del darrere i adossada a la casa hi ha una masoveria, una era i una pallissa.


El mas Quintana fa honor a la seva situació i el seu topònim és apropiat, ja que està rodejat de camps.


Per la seva morfologia no sembla una construcció gaire antiga. La única data que existeix, una llinda datada l'any 1769.


La del segle XVIII  permet fer la hipòtesi que l'actual construcció data d'aquest segle, si bé presenta moltes modificacions posteriors.


No la retrataven en el projecte inacabat de l’Estudi de la Masia Catalana :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Les%20Preses


Amb els mitjans actuals, humans i tècnics, es podria posar al dia aquell projecte ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955). El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili. El fons fotogràfic consta – fins al dia d’avui - de 7.705 imatges d'unes 1.500 masies de Catalunya i les Illes Balears, realitzades per fotògrafs de renom com Adolf Zerkowitz (Viena, 1884 - Barcelona, 1972) , Antoni Gallardo Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) , Baltasar Samper, Cèsar August Torras Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 - 22 de juny de 1923) , J. Dolcet, Josep Mª Armengol i Bas ( Barcelona, 1865 + ) , Joan Estorch Salomó , Jordi Audet Viñals , Josep de Cabanyes, Lluís Bonet i Garí (el Cros, Argentona, Maresme 1893 - Barcelona 1993) ,  Valentí Fargnoli Annetta (Barcelona, 12 d'abril de 1885 -Girona, 7 d'abril de 1944) , i tants i tants altres, dels que malgrat el gran valor arquitectònic i etnogràfic del seu treball, no hi ha dades.  Val a dir, que aquest desídia, sempre m’ha semblat del tot inexcusable.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada