divendres, 18 de febrer del 2022

SANT BALDIRI DE TAVELLERA. EL PORT DE SELVA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

El Ferran Planellasunye  pública un parell de  fotografies, 15.2.2022 ,  de l’ermita de Sant Baldiri de Taballera – l’Enciclopèdia catalana  escriu Tavellera - que  forma part d’un conjunt arquitectònic format per l’església, la casa del capellà i altres dependències annexes, tancades dintre d’un recinte parcialment fortificat i una torre circular de vigilància.

 






Al conjunt s’hi podia accedir per dues portes, una que portava a la casa del capellà i una altra que portava a l’església travessant un pati interior. Les dues portes tenen accés a través de dos petits ponts sobre una canalització d’aigua paral·lela al costat sud del conjunt.

 

L’església i la torre són els elements més significatius del conjunt.


La torre circular data del 1558, compta amb la catalogació de BCIN, i el seu estat de conservació és parcial, per bé que s'ha consolidat la part existent. La part sud de la torre es va ensulsiar cap el 1963 i els restes en grans blocs han quedat acumulades al costat, donat el pendent de la muntanya, una part s’ha acumulat a l’espai que ocupava la casa del capellà. Al interior de la torre seccionada veiem els restes d’una estructura semiesfèrica i l’obertura d’accés a un pis superior.




L’església és l’element que ens permet una seqüència cronològica més àmplia. Els seus murs són testimonis de moltes modificacions. A l’exterior de l’absis trobem restes d’una antiga nau preromànica, la planta de l’absis actual així com la planta de l’edifici ens porta a la reforma que hi va tenir lloc a la primera meitat del segle XVIII. L’edifici és d’una sola nau amb una capçalera poligonal de cinc cares, no es conserva la coberta, però si dos arcs de diafragma de mig punt i el cor en la part occidental de l’edifici. Aquesta part occidental de la planta no està alineada amb la resta. El presbiteri està alçat uns 20 cm, i a l’absis hi trobem restes d’una volta de llunetes feta amb rajoles i vestigis d’una decoració barroca amb restes decoratius, d’argamassa de motllures i daus. Al costat sud de l’absis hi ha la sagristia. En el mur sud també hi trobem la porta d’accés.

 

https://www.elportdelaselva.cat/ca/turisme/que-visitar/ermita-de-sant-baldiri-taballera/

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0964701.xml

http://www.gencat.cat/llengua/BTPL/ICOS2011/276.pdf


Poseu l’Empordà sobirà a la vostra agenda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada