dijous, 17 de febrer del 2022

MAS EL VERDAGUER “ PROTECTOR “ DEL SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE L’AJUDA DE BALENYÀ.

 


Retratava el Verdaguer  en una de les meves visites – la darrera – a la Marededéu de l’Ajuda de Balenya, en la que trobava el comunidor tancat, per manca d’espelmes.




La  masia  és d'origen medieval , i va consolidar-se al segle XVI com una masia clàssica de tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt adovellat amb la clau inscrita "IHS STEVA VRDAGE 1577". Al pis hi ha tres finestrals d'arc pla de pedra carejada amb ampit i guardapols motllurat. Al costat del central hi ha el desaigua de la pica de la sala. A la part posterior s'hi adossa un volum superior en alçada, del qual destaca una finestra amb incisió conopial a la façana lateral. El tractament dels murs és la pedra vista. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques. Davant la casa hi ha el pou i un cobert que antigament havia estat un habitatge.


Sembla que hores d’ara no hi viu ningú, aquest fet agreuja la solitud del Santuari de l’Ajuda,  que ha patit diversos robatoris. Sembla que els autors, son persones joves, i si m’ho permeteu, d’escasses llums, perquè tant a la caixa de les espelmes, com a la dels recordatoris, el minso botí 5 o 10€,  no compensa el risc d’entrar en el circuit criminal  - cosa que dissortadament els succeirà més aviat que tard - .  Als amics del Santuari, que son molts, els demanaria incrementar les mesures de seguretat, per evitar que calgui – com a bona part de les esglésies – tancar-lo quan no s’hi dugui a terme cap ofici religiós.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada