diumenge, 6 de febrer del 2022

IN MEMORIAM. SANT JULIÀ DE LA VANSA, DELS GARRICS O DE PERÀ. LA VANSA I FÓRNOLS. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE “ DEL PIRINEUS QUE PER MOTIUS INEXPLICABLES NO S’HA POSAT ENCARA EN FUNCIONAMENT.

El primer esment documental de l'església de Sant Julià de La Vansa, dita també ,  Sant Julià dels Garrics ,  o Sant Julià de Pera,  data de l'any 1119 .

L’edifici  està  situat  en un lloc despoblat, al costat del riu Bona.


 


La  retratava l’Antonio  Moras Navarro, q.e.p.d.  l’any   1984. Insistim en que l’Urgell sobirà li deu un  especial reconeixement, a aquest excepcional fotògraf de Patrimoni.  

 

Fins al començament del segle XII, la documentació tan sols fa referència a l'existència d'una zona a l'antic terme de La Vansa anomenda "apendicio Sancti Iuliniano" o "in locum que vocant Sancti Iuliani de Pera". Els autors de la Catalunya Romànica identifiquen clarament l'indret de Sant Julià de Pera dels documents amb l'actual Sant Julià dels Garrics.


Quan al topònim, el garric és  un arbust perennifoli de la família de les fagàcies (Quercus coccifera), de fulles coriàcies, verdes i lluents, sinuades i espinoses, i fruits en gla.  Hom defensa que és el resultat de la sobreexplotació de l’alzina.




La identificació sembla evident donat que normalment en un mateix terme no acostuma a haver-hi dos indrets amb la mateixa denominació vinculada a un sant.


Sant Julià  és a prop de la Barceloneta,  un nucli de població del municipi de la Vansa i Fórnols, a l’Urgell sobirà, que es localitza  a la vall de la Vansa, aigua avall de Sorribes de la Vansa.


El riu de la Vansa, després del pas per la Barceloneta, hi desguassa el torrent de l'Espluga a prop de Cal Valentí de l'Espluga.


El sostre demogràfic de la Vansa i Fórnols s’assolia al cens de 1857 amb 1576 ànimes, i és tancava l’exercici 2021 amb          156 habitants de dret ( eufemisme que amaga el fet que a l’època hivernal el nombre d’habitants es MOLT, MOLT, MOLT, inferior )


Poseu l’Urgell sobirà a la vostra agenda.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada