dissabte, 26 de febrer del 2022

ESGLÉSIA PARROQUIAL D’ESTAVAR, ADVOCADA A SANT JULIÀ. LA CATALUNYA “ SEGRESTADA” PER LA MAL DITA REPÚBLICA FRANCESA, ANTICIPANT-SE AL “ SISTEMA PUTIN”


Vicent Miralles Tortes , publica una fotografia de l’església d’Estavar,  advocada a Sant Julià,  a la mal dita Catalunya nord.




El   Llibert Claver i Salvat, el Joan Cruanyes Ràfols.  L’ Enric Romea i Rosas  i el  Maties Delcor i Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992) , n’escriuen, a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0713401.xml


Església d’una nau de planta rectangular, coberta amb volta de canó de perfil apuntat i capçada per un absis semicircular precedit d’un arc presbiteral i amb cossos laterals afegits.


L’accés és a la façana sud; és resolt amb una portalada monumental, amb tres arquivoltes, situada entre un contrafort i un cos lateral. Pot apreciar-se que l’alçada de la nau ha augmentat.

 

L’absis està fet amb carreus ben tallats, els quals formen filades regulars que recolzen sobre una base de pedres sense desbastar. Sobre aquesta base, l’absis té una mena de sòcol a partir del qual arrenca el mur pròpiament dit; en aquest mur hom hi pot observar un parell de carreus reaprofitats d’època romana, col·locats de cantell, de tal manera que hom pot veure el forat per a fixar-hi les gafes. Aquest tipus d’aparell és conegut a Catalunya i al sud de França, on fou utilitzat des del segle I aC fins al segle II; molt probablement aquests materials romans provenen o bé del mateix indret o bé de Llívia, ciutat propera de fundació romana.(*) El mur de l’absis, centrat per una finestra, és coronat, a la part superior, per una cornisa decorada.

 

La façana nord és totalment cega i hi apareix un cos adossat més petit que el seu corresponent a la façana sud, construït amb un aparell més matusser que la resta de l’església. Sobre la coberta es pot apreciar un cos més elevat darrere el campanar. Des de la façana oest es pot veure el campanar de paret de dos ulls, coronats per arcs de mig punt, el qual amaga parcialment un pla situat al nivell de la coberta de la nau, protegit amb coberta de pissarra de dues aigües, i que recolza sobre bigues de fusta.


El tipus d’edificació correspon a un conjunt d’esglésies construïdes a la Cerdanya al final del segle XII


La parella romànica, la Rosa i el Miquel, l’havien visitat l’any l‘any 2014, i ens expliquen les seves impressions :

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2014/04/sant-julia-destavar-alta-cerdanya.html


La mal dita República Francesa, no feia fàstics a quedar-se amb uns territoris que li consta es “ cedien” de manera il·legal  per la corrupta monarquia espanyola, a la no menys corrupta monarquia francesa, a la que sortosament però, acabaven tallant el cap.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada