divendres, 9 d’octubre del 2015

SANTA MARIA DE PINÓS O DE GINEBRET. SANT PAU DE PINÓS. SANTA MARIA DE MERLÈS. EL BERGUEDÀ

Situada a la demarcació parroquial de la veïna església romànica de Sant Pau de Pinós, la seva existència es manifesta en un llegat testamentari de l'any 1169. Al segle XIV apareix sovint esmentada com un santuari depenent de Sant Pau de Pinós.

L'edifici ja estat reformat forces vegades, sobretot l'any 1803, amb la construcció del pòrtic, i l'any 1865, en que es construí un senzill altar, s'arrebossà l'interior i es va refer la teulada i el paviment.



La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; Església d'una sola nau rectangular coberta amb volta de canó i reforçada amb arcs torals. Un absis semicircular obert vers llevant està cobert amb quart d'esfera i presenta una ornamentació típica de l'arquitectura llombarda: un fris d'arcuacions cegues separades en grups de tres per bandes llombardes. Al mig de l'absis, hi ha una petita finestra de doble esqueixada, coberta amb un arc de mig punt de petites dovelles; aquesta és l'única ornamentació de tot el conjunt, ja que les parets i els murs de l'edifici són completament llisos. A ponent s'aixecà el campanar quadrat molt massís i reformat, així com la porta d'entrada que, situada a migjorn, resta avui tapiada. La porta actual és a ponent, on hi ha un porxo posterior.

El Josep Olivé Escarré no es fas paga – encara - del riquíssim patrimoni històric que malgrat les adverses circumstàncies tenim encara a Catalunya.

La Canon 1000D em diu ‘ error 99’ , passo a fer fotografies amb la petita Canon IXUS, i maleeixo ‘l’obsolescència programada’, i fins – amb perdó – la mare que va parir als que la posaven en funcionament.

Que s’ha de fer ?. Comprar una màquina nova?. Espero 'instruccions senzilles' a l'email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada