dilluns, 5 d’octubre del 2015

ESGLESIA DE SANT PERE DE GRANYENA DE SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

El sostre demogràfic de Granyena de Segarra, s’assolia al cens de l’any 1857 amb 538 ànimes, l’església de Sant Pere està vinculada amb el segles XVII-XVIII, XX, i la magnificent església de Santa Maria, als XVIII-XX, abans cal suposar que la Capella del Castell atenia les necessitats del culte sobradament. Algú sap quina advocació tenia aquella capella ?, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Els ‘ diners d’Amèrica’ , el que provenien del tràfic amb les colònies estan al darrera de les obres de l’ església de Sant Pere situada a la plaça d’aquest nom; la descripció de patrimoni Gencat ens diu que és una edificació aïllada , d´una sola nau, planta rectangular i teulada a doble vessant.


Presenta un aparell de carreus mitjans, disposats en filades més o menys regulars, malgrat tot, hi ha també restes de pegats d´arrebossat a alguns sectors de la façana principal. Ambdós murs laterals de l´església hi ha l´estructura de reforçament mitjançant tres contraforts a cada costat .A la façana principal hi ha la porta d´accés a partir d´una estructura d´arc rebaixat i cantells bisellats. A la clau del arc de la porta d´entrada ens apareix la data de construcció "1738". Per sobre d´aquesta porta, apareix una finestra, també, amb estructura d´arc rebaixat. Remodelacions posteriors fan que a la seva façana principal s'adhereixin elements decoratius prou significatius. A la part esquerra de la façana principal hi troben part de la decoració del que deuria ser una font ornamental, que encara avui tenim el relleu de la seva cronologia "1937". Posteriorment, l´estructura de la pica d´aigua de la font, desapareix i en el seu lloc i encastat a la part esquerra de la façana, s´integra un banc corregut que abraça també una part del mur lateral esquerra d´aquesta església.

L’aspecte de l’edifici ens fa pensar que la seva actual destinació no té cap vinculació amb el culte religiós.

No identificava aquest edifici amb la imatge del Fons Salvany, datada l’any 1918

El cens de l’any 2014 es tancava amb 136 habitants.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada