dissabte, 31 d’octubre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ. VILADASENS. GIRONÈS

L'església de Sant Vicenç de Viladasens és un edifici de grans dimensions, al cens de 1717, consten 250 veïns – a darreries de l’any 2014 hi havia 216 habitants -, el poble assolia el sostre demogràfic l’any 1857 amb 538 ànimes.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu que el temple consta d'una nau i absis semicircular, amb capelles i sagristies a cada costat. Les voltes són de llunetes i la coberta és a doble vessant. L'arrebossat de l'interior no permet de veure el que resta de la construcció romànica. És a l'exterior que encara subsisteixen components d'aquella època ben visibles. La façana conserva sencer un finestral romànic. El campanar s'alça a la dreta, és de planta quadrada amb un finestral d'arc de mig punt a cada banda. Queda rematat per una teulada piramidal coronada per un pinacle. La torre ha estat reforçada per un sòlid contrafort. L'interior del temple conserva dos capitells i uns relleus romànics de gran transcendència.



A la façana principal hi ha una làpida amb inscripció de caràcter gòtic datada l'any 1323.

Fou modificada els segles XVII-XVIII. El temple anterior romànic va ser enderrocat gairebé totalment, però se n'aprofitaren diversos elements que formen part de la moderna construcció. Joan Badia i Homs ( Palafrugell, 9 de maig de 1941 ) ha fet un estudi exhaustiu de les restes romàniques incorporades a l'església. Les dates que s'observen a la façana, 1748 a la llinda de la porta i 1820 damunt de l'òcul, denoten el llarg espai de temps que durà l'obra.

Retratava també l’edifici que havia acollit l’escola de Viladasens, que no disposa actualment d’aquest servei públic.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada