dimarts, 27 d’octubre del 2015

SANT MIQUEL DE CRUÏLLES. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

No podia accedir al web de patrimoni Gencat – imagino que més per qüestions ‘politiques’ que tècniques – recordeu que estem al Reino de España.

Llegia de Sant Miquel ; poble del municipi de, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà), dins l’antic terme de Cruïlles, aturonat, centrat en l’antic monestir de Sant Miquel de Cruïlles, important priorat benedictí.
Es fundà en una església dedicada a Sant Miquel, existent des del 904, que els senyors locals Gilabert (I) i Jofre (I) de Cruïlles dotaren entre els anys 1031 i 1057. El 1057 ja hi havia monjos, i els seus fundadors l’uniren al monestir italià de San Michele della Chiusa (Torí).

La llista dels seus priors coneguts comença amb Bernat Amat el 1094 i es clou amb Jeroni Ferrer de Sitjar (1580-1608). Al segle XIV tenia cinc monjos i dos preveres beneficiats. Des del 1144 hi estava sotmesa l’església parroquial de Santa Eulàlia de Cruïlles i el petit priorat de Sant Genís de Rocafort, prop de Martorell.

L’any 1592 el papa Climent VIII l’uní a Sant Pere de Galligants, quan ja no tenia comunitat (només el prior i un sacerdot).

En resta l’església romànica (segle XI), d’una nau amb transsepte, tres absis i cúpula a la intersecció de la nau amb el creuer. La nau central fou escapçada al principi del segle XVI per l’esfondrament d’una part de la volta. A la banda de migdia té restes d’una galeria o petit claustret (amb un sarcòfag del 1348), que unia l’església a la casa pairal, refeta aquesta, en bona part, entre els anys 1570 i 1576.

http://www.monestirs.cat/monst/baemp/bp09miqu.htm
http://www.raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/viewFile/116658/168790

L’Enric Sànchez-Cid li havia dedicat un dels seus documentats treballs que publicàvem a :
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/05/sant-miquel-de-cruilles-lemporda-jussa.html

El dia de la meva visita el trobava tancat i em limitava a recollir imatges des de l’exterior.





Deixeu-me dir que ‘emprenya una mica’ fer un desplaçament des del Vallès Occidental, fins a l’Empordanet, per trobar quan arribes a la teva destinació que està tancada amb pany i forrellat.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada