dilluns, 26 d’octubre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ I SANTA MARGARIDA DE RUPIÀ. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

L'església de Sant Vicenç és un edifici de grans dimensions, de planta rectangular amb absis poligonal i cor als peus, situada en un espai dit Plaça d’Amunt, retratar-la és un autèntic mal de cap, llevat està clar que tinguin un dron, o possibilitats de fer una fotografia aeria.



Llegia que a l'interior – tancat i inaccessible el dia de la nostra visita - té una sola nau, amb 3 capelles a cada costat; la nau es cobreix amb volta de creueria. La façana principal presenta una estructura simètrica. La porta d'accés, rectangular, es troba decorada amb elements d'inspiració clàssica: pilastres d'emmarcament, tríglifs i mètopes amb relleus a la llinda, i frontó trencat amb 3 pinacles descoronament. Damunt la porta hi ha una obertura circular resseguida per una motllura senzilla. La façana , on es poden veure encara restes d'esgrafiats, mostra un coronament sinuós . el campanar, que s'aixeca a la banda esquerra, té base quadrada i cos superior octogonal , on s'obren quatre finestres ogivals. L'interior es cobreix amb volta de creueria. El conjunt es corona amb barana de balustres i un cos superior.

El sostre demogràfic s’assolia l’any 1857 amb 492 veïns, encara que al cens de 1717 eren ja 415 les persones residents, això va ser la causa de les obres a l’església al segle XVIII, quan es duia a terme la construcció de la nova façana i del campanar, barrocs, així com de la darrera capella, realitzada ja en estil neoclàssic.

Es tancava l’any 2014 amb 246 habitants, s’ha perdut un 50% de la població, fet extremadament greu en un indret proper al mar, carregat d’història i amb una natura ubèrrim. Si Catalunya assoleix la llibertat nacional haurà de respondre ràpidament al repte de la distribució territorial de la seva població.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada