Ens posàvem les ‘piles’ al mes de gener de l’any 2015, abans havíem retratat i descrit aquelles que tenien qualificació de monuments, o ens semblaven particularment interessants, com va ser l’escola de Cornet.
L’enunciat d’aquesta ‘campanya’ és el següent : Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.
Quan començava a recollir imatges dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, pensava que localitzar-los seria una tasca senzilla – perquè malgrat els meus 64 anys, sóc una ànima candida - comptava tenir l’ajuda de les Administracions – cosa que dissortadament només s’ha donat en comptadíssimes ocasions - , i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu, circumstància aquesta que n’ s’ha produït, penso que possiblement perquè malgrat això de les ‘xarxes socials’ està molt estès, els seus usuaris en general, no estan interessants en aquesta mena de ‘qüestions’ .
El fet malgrat tot és que ja tenim 341 escoles publicades :
http://issuu.com/home/publications
Esperem la resposta d’algunes administracions locals : Gaià, Mollet del Vallès, Navàs, Polinyà, Santa Maria de Merlès,...
I, per damunt de tot, esperem la col•laboració de TOTES LES PERSONES QUE S’ESTIMEN CATALUNYA, a les que demanem que ens facin seguir les imatges dels edificis escolars anteriors a la dictadura del lloc on resideixen, per descomptat , si volen i/o poden fer també altres poblacions, oli en un llum.
Ens cal fer un ‘exercici de bona memòria’ i recordar que des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .
L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.
Costa trencar aquesta ‘inèrcia perniciosa’ , però, no ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.
Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca i publicar directament a la pàgina https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts les imatges dels edificis escolars de la població on residiu, o si les identifiqueu als llocs que aneu de visita, i/o fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Catalunya us en deurà una.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada