dissabte, 24 d’octubre del 2015

CASAL DE CAN RISSECH. LLAGOSTERA. GIRONÈS

La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; casal de planta quadrada amb murs portants i coberta plana. L'edifici es desenvolupa l'entorn de l'escala que comunica les plantes, això queda reflectit exteriorment per una torre de notable alçada. En el primer pis hi ha les estances de la família i la segona planta era ocupada pel servei. La planta baixa era destinada a magatzems dels estris del camp. A la façana nord hi ha una galeria porxada en planta baixa amb pilars quadrats i arcs semicirculars seguint els estils mes propis de les voltes del segle XIX, és acabada amb una de ferro i copons florals de pedra artificial. Hi ha una capella adossada a la façana de ponent de planta rectangular, absis poligonal i estil neogòtic. La teulada és coberta de peces vidriades en forma d'escames de peix.


La construcció d'aquest casal està lligada a l'època d'esplendor de la indústria del suro, activitat a la qual es dedicava aquesta família.

A principis del segle XX es bastí una capella dedicada a Santa Susanna.

M’expliquen que la pubilla del mas Rissech contreia matrimoni amb un noble sense recursos, que aportava la casa el ‘glamour’ de la noblesa. No en trobava però, confirmació i sou pregats de fer-nos arribar dades d’aquest ‘noble’ a l’email coneixercatalunya@gmail.com

En el seu interior es conservaven peces d’un retaule del segle XV, i l'absis estava decorat amb pintures inspirades en retaules dels mestres gòtics.

El mas fou confiscat i ocupat durant la Guerra Civil i va perdre gran part de l'excel•lent mobiliari que guardava. Es conservaven encara alguns mobles d'estil isabelí.

Trobava una noticia
http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/11/17/detenen-antics-amos-duna-casa-pairal-llagostera-desvalisar/370132.html
http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/11/17/queixes-dels-veins-conflicte-que-ja-dura-anys/370133.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1947/08/09/pagina-7/33096231/pdf.html?search=Antoni%20Fontanals%20Figuera.

La finca es va engrandir a partir de les desamortitzacions eclesiàstiques del segle XIX.

Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Rebia una fotografia datada el 24-VIII-1980 des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), que tenen catalogada com Capella de la Marededéu dels Dolors de Can Risech, al agregat de Sant Llorenç del Municipi de Llagostera a la comarca del Gironès


Rebia també un email en el que l’Oriol Rissech , em diu ;

Bona tarda,

he llegit el seu article sobre el casal de can Rissech i crec que podria aportar alguna dada. El nom de l'última pubilla és Encarnació Rissech, i pel poc que vaig poder trobar d'ella en el seu moment, l'any 1909 era ja "viuda de Mora". Els adjunto la poca informació que n'he anat trobant:

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1909/03/09/pagina-4/33364306/pdf.html

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1913/01/05/pagina-3/33338704/pdf.html

http://hemeroteca-paginas.mundodeportivo.com/EMD02/HEM/1914/05/14/MD19140514-002.pdf

També hi ha algun article en el qual apareix com a "Donya Encarnació Rissech Mora". Els l'adjunto també:

https://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/arxiu/afonsbcn/Bassegoda_Cataleg_Comu/arxiu/plurifamiliars.html

Per a estalviar temps amb aquest article, vagin directament a l'any 1893 , els projectes d'arquitectura estan ordenats cronològicament. (*)

Espero haver estat d'ajuda, i espero amb delit més informació al respecte.

Cordialment.

(*) D’aquest edifici el Valenti Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ me’n enviava una imatge, i m’explicava que segons els catàleg que tenia l'arquitecte Joan Bassegoda i Nonell (Barcelona, 9 de febrer de 1930 - ibídem, 30 de juliol de 2012 (especialista en Gaudí) de la seva família, aquest edifici de Roger de Llúria el va edificar el mestre d'obres Pere Bassegoda Mateu (1817—1908) els anys 1874/75 per a Joaquim Bassols i presentava una ampliació.


L'ampliació deu ser la que esmenteu que va ser feta per Bonaventura Bassegoda i Amigó (Barcelona, 16 de maig de 1862 - 29 de novembre de 1940[1]) , nebot d'en Pere.

Les respostes acostumen a portar més preguntes:

L’advocació de la Capella ha estat successivament de Santa Susanna, i posteriorment de la Marededéu dels Dolors ?.

La coneixença amb els Bassegoda, família procedent del poble de Bassegoda (municipi d'Albanyà, Alt Empordà), permet sostenir la hipòtesis de que l’autoria del Casal Rissech, sigui per exemple de Pere Bassegoda i Mateu (1817—1908), mestre d'obres, i contractista?.

El casament entre la pubilla Rissech i un noble – em parlaven d’un comte – es pot confirmar ?. Qui era aquest noble ?.

....

Sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada