dissabte, 24 d’octubre del 2015

SANTA CRISTINA DE CORÇÀ. L’EMPORDANET. GIRONA

Llegia que no s'han publicat notícies documentals sobre aquesta ermita de Santa Cristina de Corçà, que es troba a poca distància del marge esquerre del Rissec, entre les poblacions de Monells i Corçà, aïllada entre camps de coreu.
Es construïda sobre restes d'edificacions romanes que són evidents al petit monticle on es dreça la capella. L'esglesiola romànica estava abandonada fins que ha estat objecta d'obres de consolidació per par dels serveis de l generalitat i diputació de Girona; les obres s'inauguraren l'any 1983. durant aquesta actuació es posaren al descobert restes de les dites construccions romanes, darrere i als costats de l'absis; han estat novament colgades sense haver-s'hi efectuat excavacions arqueològiques. Encara es veuen en aquest lloc alguns gran carreus de gres i fragments de peces de pedra, així com bocinalla de ceràmica, tot d'època romana. Alguns dels materials pertanyen al segle I dC.




Al Museu d'art de Girona s'esposa el retaule gòtic del segle XV dedicat a Santa Cristina, considerat obra del pintor anònim dit "Mestre d'Olot", procedent d'aquesta capella
https://amicsdesantacristina.wordpress.com/pagina-dinici/el-retaule/



Abans del seu trasllat a Girona. S'havia guardat a l'església parroquial de Sant Julià de Corçà.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu; edifici d'una nau amb absis semicircular aprofundit o lleugerament ultrapassat. La nau posseeix volta apuntada, l'arc triomfal és de mig punt i la volta de la capçalera de quart d'esfera. La porta, al frontis, és d'arc de mig punt adovellat; n'hi ha una altra, amb llinda, al mur meridional. Les finestres són de biaix simple vers l'interior. L'aparell és de carreus gran i força ben escairats. La planta de l'absis bé donada per l'existència d'un basament d'una capçalera més antiga que segueix un curt tram al inici d'ambdós murs laterals de la nau. Es diferencia de la resta de l'edifici per l'aparell rústec, de còdols i pedres només desbastades.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada