diumenge, 25 d’octubre del 2015

CASTELL DE FOIXÀ. L’EMPORDANET. GIRONA

La població de Foixà està dividida en dos nuclis principals per la riera de Foixà. Retratava al Josep Olivé Escarré amb els fons del Castell de Foixà, situat al cim d'un turó, des d'on es dominen gran part de les terres de l'antic comtat d'Empúries. Sobre un altiplà allargat artificialment cap al N, el castell està format bàsicament per dos edificis o cossos: el més llarg, que s’estén en direcció N-S, l'altre, més curt, perpendicular, aproximadament al centre de l'anterior, al seu costat de ponent. A l'angle SE s'alça una torre de planta semicircular que en la seva part baixa serveix d'absis de la capella del castell que estigué dedicada a Sant Marc .
http://www.fundaciomascort.com/portfolio/valenti-fargnoli/attachment/11/



Entre les dues ales del castell i la muralla del recinte sobirà queden dos patis: el de migdia amb la façana principal i el de la capella. El castella-palau de Foixà, tal com ha arribat als nostres dies és en bona part d'època renaixentista (segle XVI amb reformes posteriors (segles XVIII-XIX). Del primitiu castell se'n conserven pocs elements.


El Josep Salvany Blanch, retratava el castell l’any 1913.

El castell de Foixà fou centre de la barònia de Foixà que la família d'aquest nom, documentada des del segle XII, tingué en feu pels comtes d'Empúries.

L'escut oficial de Foixà té el següent blasonament: caironat de sable, un lleó d'argent: la bordura de gules amb vuit flors de lis d'or. Per timbre, una corona de comte.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada