Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.
Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.
Estava convocat a les 11:00 a Guimerà, a la Cort del Batlle, on es duria a terme l’Assemblea Anual de l’Associació guimera.info , en la que s’acordava entre altres qüestions la publicació dins dels actes del desè aniversari del Museu, la publicació del llibre GUIMERÀ i EL MONESTIR DE VALLSANTA.
M’aturava – a risc de fer tard – per retratar l’edifici de l’ajuntament de Vallfogona de Riucorb, que aixoplugava antigament també les escoles de la població.
No son habitualment declarades ‘ monuments’ les escoles en aquest país, en el que des de sempre hi ha clars interessos, en que es perpetuï, l’ incultura de les classes més humils.
Altrament, l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.
Demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
És una llàstima que es perdin les escoles als pobles, de fet, que es perdi la població, l'història, la cultura, el patrimoni...
ResponEliminaUna pena!