dilluns, 5 d’octubre del 2015

SANT PERE DEL TALLADELL. TÀRREGA. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia que l’any 1684 es daten l'inici de les obres de construcció d'aquesta església del Talladell, advocada a Sant Pere, de la que ens diu la descripció de patrimoni Gencat; església de planta basilical de creu llatina amb transsecte format per dues grans capelles laterals. La capella lateral del costat esquerra és dedicada a l'advocació de la Mare de Déu del Roser i coronada per un esvelt cimbori. L'absis de l'església és recte i tota la nau central es troba coberta per una senzilla volta de canó. La façana principal i el campanar són de pedra tallada, presentant una gran simplicitat en les seves formes mancades d'elements decoratius. El campanar és de planta quadrada, de dos cossos d'alçada i a l'últim cos, a banda i banda, s'obre un gran finestral longitudinal d'arc de mig punt on es situen les diferents campanes. La façana s'articula a partir d'una porta rectangular emmarcada per falses pilastres adossades que damunt seu sostenen un entaulament de cornisa sobresortida damunt de la qual hi reposa un frontó partit. Tant el campanar com la façana es troben coronades per unes voluminoses cornises a mode de ràfec.


Em portava fins aquesta població el desig de retratar també l’edifici que fou escola pública des d’abans de la dictadura franquista.

Sou pregats amics lectors de retratar – si existeix encara- l’edifici que acollia l’escola abans de la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República, i en cas d’haver estat enderrocada una imatge de com era, i fer-nos-la arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com indicant-nos el nom de la vostra població.

Catalunya us en deurà una .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada