dilluns, 5 d’octubre del 2015

CASTELL DE GRANYENA DE SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Estava convocat, en tant que soci numerari de l’Associació guimera.info a les 11:00 a Guimerà, i sortia de casa cap a les 8:00 , per poder començar el meu ‘ recorregut’ aturant-me a Granyena de Segarra, per fer una passejada pels seus carrers solitaris, i retratar entre altres ‘joies’ el runam esfereïdor del que fou el primer castell dels Templers a Catalunya, està situat dalt del turó del poble, i tan sols ens queden les ruïnes.


Al costat sud, veiem molt malmeses restes del que era fa pocs anys una sala llarga coberta amb volta i que era utilitzada com habitatge. A la dreta del mateix, trobem un altre tros de castell amb una portalada d´arc de mig punt adovellat. Dins d' aquest espai tancat encara hi ha dempeus l' estructura d' una obertura paredada que mostra un treball motllurat ambdós brancals i un relleu en forma de sanefa ondulada sobre la llinda monolítica de l´obertura.

La part est del recinte, on hi havia la Capella del Castell, es convertí en cementiri.


Granyena de Segarra, la comarca de la Segarra, i fins en bona part la província de Lleida, son ‘espais desconeguts’ per bona part dels catalans que viuen a la vora del mar.

Us sorprendrà descobrir aquestes terres del ‘ forat negre’, dissortadament i alhora, plenes d’història, i quasi orfes de la presència humana; si algun dia tenim un govern ‘decent’ a aquest greu problema de la despoblació de les comarques centrals se li haurà de trobar un desllorigador.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada